Societat

Denúncies a peu de platja

Els Mossos obren una oficina permanent al barri de la Barceloneta. Durant la primera setmana de funcionament, els usuaris creixen un 300%. S'arriba a les 25 denúncies diàries

Amb el banyador i les xancletes i, si hi ha hagut una mica de sort, en samarreta. Aquesta és la indumentària de la majoria d’usuaris de l’oficina de denúncies dels Mossos d’Esquadra a la Barceloneta, que funciona des del 8 juliol. Tot i ser una vella reivindicació del barri, al principi només s’hi recollien unes cinc denúncies diàries. Però, en qüestió d’una setmana, els usuaris van créixer un 300%. A finals d’agost, ja es rebien fins a 25 denúncies diàries.

“És un servei que ha estat molt ben rebut, sobretot pels veïns, que a banda de denunciar també es passen per l’oficina per intercanviar informació amb els agents”, explica el sergent Joaquim Estrada, cap del grup de proximitat de la comissaria de Ciutat Vella.

El 80% de les denúncies tenen com a víctimes turistes als quals han robat aprofitant un descuit mentre eren a la platja. Els veïns també denuncien furts i altres tipus delictius, com els robatoris amb força. Molts d’ells es passen per la nova oficina encara que no hagin patit l’acció dels delinqüents. “Prenen el pols al barri i ens ho comuniquen”, afirma el sergent Estrada. Una informació valuosa que ha permès resoldre moltes investigacions.

És el cas de tres lladres molt actius que principalment assaltaven pisos i que van ser detinguts a finals de juny.
Un dels delinqüents ja està al carrer però els Mossos li segueixen la pista gràcies, entre d’altres coses, a la col·laboració ciutadana. Un restaurador del barri que el va tenir com a llogater lliura diversa documentació que el sospitós es va deixar en l’immoble al sergent Estrada i al caporal Miquel Ruiz, responsable de l’oficina de relacions amb la comunitat (ORC) de la mateixa comissaria de Ciutat Vella. També els diu que un veí el va sorprendre quan intentava accedir a un habitatge amb un tornavís.

Llarg historial
Aquest sospitós té un llarg historial delictiu a la Barceloneta. Va amenaçar amb una arma blanca a la propietària del quiosc de la plaça del mercat, la senyora Estrella, i també li va buidar el pis al fill d’aquesta mateixa veïna. Precisament, Estrada i Ruiz visiten el quiosc per saber com es troba la víctima –que va quedar molt tocada per l’assalt– i comunicar-li que estan de nou sobre la pista del sospitós. “Tranquil·litza molt saber que la policia està treballant el cas”, comenta el sergent.

Ara la gran incògnita és com funcionarà l’oficina a l’hivern, ja que l’afluència a les platges disminueix considerablement. No obstant, el sergent Estrada confia en la dinàmica del barri: “El veí de la Barceloneta reclama molt la presència dels Mossos i un contacte continuat, una relació de confiança”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.