La Galera llueix el color del fang

Amb uns noranta estands, la fira de la Terrissa atreu visitants d'arreu de la demarcació

Figures de decoració, estris per a la cuina, elements de bijuteria... El fang adopta a la fira de la terrissa de la Galera formes infinites. Els noranta estands que durant tres dies ocupen els carrers d'aquest poble del Montsià ofereixen la possibilitat d'admirar, i també d'adquirir, les diverses peces i figures que es poden confeccionar en aquest ofici tan antic, el de la terrisseria. Aquest ofici, juntament amb l'agricultura, era l'activitat econòmica que abans predominava a la Galera. Amb el temps, però, aquesta activitat va entrar en decadència, i actualment en aquest poble només hi queda un terrissaire actiu, que també és l'únic del Montsià, tot i que això no és cap impediment perquè la fira de la terrissa de la Galera sigui una de les més anomenades i millors de tot l'Estat espanyol. «Els expositors vénen d'arreu de l'Estat, i repeteixen any rere any», assegura María Dolores Queralt, veïna de la Galera. Com ella, són molts els ciutadans del poble que, des del primer dia, s'han implicat en l'organització d'aquesta fira, i tal com assegura Francisco José Gasulla, president de l'associació cultural galerenca Lo Cadub, organitzadora de la fira, aquest és un dels motius del seu èxit: «Hem arribat fins aquí perquè treballem molt.»

A més dels diversos estands, una de les activitats ja tradicionals d'aquesta fira són les demostracions al torn a càrrec dels diferents terrissaires participants en la fira. Aquestes exhibicions criden l'atenció, sobretot, dels més petits, que queden impressionats quan veuen com els diferents terrissaires treballen el fang amb tanta facilitat i a més, moltes vegades, els obsequien amb una figura acabada de fer.

Però la fira no és només una oportunitat per als artesans vinguts de llocs com Jaén, Sòria, Zamora i Mallorca, així com també pels que vénen d'arreu de Catalunya, sinó que a més és un reclam pel poble, ja que com comenta l'alcaldessa de la Galera, Maria Blanca Duré: «Gràcies a la fira ens coneixen allà on anem.»

Galícia, la convidada

Ahir es va celebrar la diada de la comunitat convidada, que aquest any és Galícia. Els terrissaires convidats situen les seves parades en un lloc privilegiat, a la plaça que hi ha al centre del recorregut. Enguany, però, només hi va acudir un terrissaire gallec. Francisco José Gasulla va lamentar aquesta situació, tot i que va explicar que es deu al fet que els terrissaires, en aquesta comunitat, «no estan gaire units, i cadascú va a la seva». No obstant això, l'única parada d'aquesta comunitat «és una bona mostra de la terrissa que es fa a Galícia», va assegurar Gasulla. A més, en l'edició d'enguany s'ha introduït la diada del país convidat, que es celebra avui amb un esmorzar popular amb els expositors i els representants del país, Alemanya. Això ha estat possible perquè l'associació organitzadora, Lo Cadub, forma part de l'Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica. «Gràcies a això, podem contactar amb altres països perquè participin en la nostra fira, i segons com funcioni, pot ser que l'activitat tingui continuïtat en les pròximes edicions», va explicar Gasulla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.