Salomó reprèn el Sant Crist

Prop d'un centenar de veïns d'aquest municipi representen aquest ball parlat cada mes de maig des de l'any 1972

Josep Nin, un mercader de Salomó, va decidir anar a comprar blat a Algèria per treure de la fam i la misèria el seu poble. Allí, explica la llegenda, aquest salomonenc va fer tractes amb un mercader musulmà –Mohamet– que tenia un crucifix, i va decidir comprar-lo. El comerciant i el mercader van fer un pacte i Nin va decidir pagar amb monedes de plata el que pesava la creu. Després d'algunes disputes el rei va donar la raó a Nin, que va portar la creu fins a Salomó i va convertir el Sant Crist en patró i va construir-li una capella des d'on es pogués adorar la seva imatge. Aquesta és la història que any rere any els veïns d'aquest municipi tarragoní posen en escena en el que és l'espectacle de dansa i teatre més popular d'aquesta regió: el Ball del Sant Crist. Un total de 90 veïns, d'un municipi de poc més de 400 habitants, actuen en aquest ball parlat que sembla que ja es representava el segle XVIII. Una acurada escenografia, una preparació prèvia ben treballada i un vestuari impecable que et trasllada en l'època dels fets són els punts que li donen més força a l'obra i que l'eleva fins a una obra digna de ser representada durant una colla d'anys més. L'aparició dels tres narradors, que enguany estrenaven vestimenta, fa que l'atenció del públic no decaigui, ja que en alguns moments la parla en vers pot fer distreure més d'un espectador. La introducció d'aquests narradors o cronistes va permetre escurçar l'obra de l'original, que durava unes tres hores llargues.

Pràcticament tots els veïns de la població col·laboren d'una manera o altra amb l'elaboració del ball i ja per Setmana Santa comencen a decorar la capella del Sant Crist, que fa d'escenari de l'obra. És un espai reduït que dóna encara més dificultat als figurants per entrar i sortir d'escena, però que alhora li dóna també un encant especial del qual el públic es contagia.

Aquest municipi, assessorat per l'Institut Català del Teatre, en concret pel professor Fabià Puigcerver, van fer-ne aquesta adaptació que des del 1972 representen anualment. El Ball del Sant Crist es va reprendre ahir, doncs, en la nova temporada que com cada any s'inicia el primer diumenge de maig. «La gent no es cansa de l'obra. Un any i un altre la col·laboració creix, el jovent es bolca més amb l'espectacle i cada cop és més coneguda fora de la regió», explicava ahir el director, Enric Reverté, després de l'actuació. Des de 3 fins a 80 anys, tots tenen un paper dalt de l'escenari i, siguin d'una família o d'una altra, segur que totes les famílies tenen algú que hi actua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

A judici un grup que obligava 26 dones a prostituir-se

TARRAGONA
GIRONA

Les associacions turístiques denuncien les pintades en establiments

GIRONA
societat

El govern valorarà si aixeca l’emergència per sequera al Ter-Llobregat

barcelona

Suport de la Zona Franca per al centre neurològic per a infants d’AVAN

TERRASSA

Campanya de sensibilització contra l’assetjament escolar

FIGUERES

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus

Girona planteja una nova ordenança municipal de tinença d’animals

GIRONA
sequera

Els pantans guanyen fins avui 21 hm³ i 47 entre març i abril

barcelona

Ocupen un local municipal que usen els castellers per crear un casal de joves

SANT CUGAT DEL VALLÈS