Escapades

Advent al bressol del Riesling

Els mercats de Nadal omplen de màgia la vall vinícola del riu Mosela, a l'estat alemany de Renània-Palatinat

L'Advent, que comprèn les quatre setmanes anteriors al Nadal, és una de les èpoques més animades de l'any a tot Alemanya. Malgrat el fred, els carrers i les places s'omplen de llum i animació gràcies als concorreguts mercats de Nadal (Weihnachtsmärkte), presents a les principals ciutats alemanyes. Lluny de les grans urbs, però, podem trobar també tota la màgia de l'Advent alemany en petits mercats nadalencs plens d'encant, com són els de Trèveris, Bernkastel-Kues i Coblença, a la vall del riu Mosela, al cor de Renània-Palatinat, una zona mundialment coneguda pels seus elegants vins Riesling.

El Mosela, que neix a França, és l'afluent més llarg del Rin. Després de travessar Luxemburg, serpenteja entre vertiginoses vessants de pissarra cobertes de vinyes fins a arribar a Coblença, on desemboca en el Rin, en el punt conegut com a Deutsches Eck (‘Racó Alemany').

Si decidim fer ruta seguint el curs del riu podem començar visitant Trèveris (Trier en alemany), fundada per l'emperador August l'any 16 abans de Crist i considerada la ciutat més antiga d'Alemanya. El seu mercat nadalenc, obert fins al 22 de desembre, es troba a la plaça principal (Haupmarkt) i davant de la imponent catedral, a tocar de la famosa Porta Nigra, la porta romana més ben conservada al nord dels Alps, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Les termes romanes, l'amfiteatre i la basílica de Constantí –que va ser saló del tron de l'emperador– són altres testimonis del poder i la influència que la ciutat va tenir durant segles.

Des de Trèveris seguirem el viatge pel Mosela fins a Bernkastel-Kues, on trobarem el conjunt de façanes medievals amb entramat de fusta més imponent de la regió. El recorregut pel mercat nadalenc, que s'escampa per diversos carrers i places, ens permetrà descobrir racons com la Caseta Punxeguda (Spitzenhäuschen) que, des del 1516, sembla que mantingui l'equilibri sobre una base massa estreta. Val la pena creuar el riu per visitar la vinoteca situada al soterrani de l'hospital de Sant Nicolau, on es poden degustar més de 160 vins de la regió.

Acabarem el nostre recorregut a Coblença (Koblenz), el nucli antic de la qual, fins al 22 de desembre, es transforma en un gran mercat nadalenc amb més de cent paradetes. D'entre els ornaments nadalencs que hi podem trobar destaquen les Herrnhuter Sterne, unes estrelles il·luminades fabricades a mà pels descendents de l'antiga església de Moràvia, a la ciutat de Herrnhut, des de fa 160 anys. És tradició reunir-se el primer diumenge d'Advent en família per decorar la casa amb aquestes estrelles. Un bon record per endur-se a casa.

FITXA DE LA RUTA

Per arribar-hi. L'aeroport de Frankfurt-Hahn, situat al centre de Renània-Palatinat, és el punt d'arribada ideal per explorar la zona. Ryanair hi vola des dels aeroports de Girona, Reus i Palma.
Informació. Al web www.alemania-romantica.info trobareu informació sobre la regió, suggeriments de rutes i ofertes.

L'aroma del ‘Glühwein'

Les paradetes on se serveix el ‘Glühwein' (vi calent amb espècies) són el punt neuràlgic dels mercats de Nadal. És el punt de trobada dels habitants de la ciutat a la tarda, quan surten de la feina. El vi se serveix en tasses commemoratives que es poden adquirir com a record. Per elaborar el Glühwein s'utilitza bàsicament vi negre, tot i que en algunes poblacions se'n fa també amb vi blanc. El vi s'escalfa a uns 70 graus i se li afegeix canyella, clau, peles de llimona o taronja, anís i sucreo mel. Queda especialment bo si es deixa macerar tots els ingredients durant la nit anterior i s'escalfa a foc lent just a bans de servir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA