Escapades

Al nord de la Segarra

La ruta de la Torre de Vallferosa transcorre per la zona més agrest de la comarca i posa a prova les cames dels ciclistes. El paisatge s'ho val.

Torà està situada a la vall del Llobregós, una zona poc coneguda malgrat la seva riquesa paisatgística i patrimonial. Cap a l'any 1000, aquest era el territori més avançat de la frontera entre els feudals i al-Àndalus, una època de la qual queda com a testimoni destacat el castell de Vallferosa, declarat bé cultural d'interès nacional.

El Consell Comarcal de la Segarra proposa aquesta ruta en bicicleta, que surt de Torà, passa per la torre de Vallferosa i pel santuari de Santa Maria de l'Aguda i retorna a Torà. Aquests tres punts mereixen una aturada, que s'agrairà, perquè aquest és un indret agrest, amb relleus trencats que castiguen les cames dels ciclistes.

La ruta

Abans de marxar, cal passejar pel nucli antic de Torà. Els carrers medievals envolten l'església romànica i gòtica de Sant Gil. S'ha de visitar la plaça de la Font i la plaça de l'Església, porxada. Al Forn de la Vila actualment hi ha el museu del pa i a l'antic Hospital dels Pobles, la casa de la vila. Altres indrets interessants són el pontet del diable, l'aqüeducte dels Frares i el pont de les Merites, del segle XVIII, que cal travessar per continuar en direcció a Solsona. La torre del castell de Vallferosa és a uns nou quilòmetres i mig, un tram que combina carretera i pistes. La Torre, considerada una obra mestra de l'arquitectura militar del segle X, s'alça imponent. De fet es tracta d'una torre embolcallada per una altra de majors dimensions. En època gòtica encara se li va afegir un pis amb obertures i merlets, que la va deixar en els 32 metres d'alçada que té actualment.

De tornada a Torà, a uns tretze quilòmetres, s'arriba al santuari de Santa Maria de l'Aguda. Es tracta d'una construcció romànica, començada a bastir al segle XI, que ha estat molt reformada. Com indica el seu nom, està situada al capdamunt d'un cingle de la serra de l'Aguda. Al voltant del temple i d'un castell enrunat es va formar un petit poblet. Ja només resten tres quilòmetres de baixada per arribar de nou a Torà.

FITXA DE LA RUTA

Dificultat: Mitjana
Distància: 26 quilòmetres
Sortida i arribada: Torà

DADES D'INTERÈS

Oficina de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra. C/ Major, 115. Cervera Telèfon i fax: 973 531 303 [email protected] www.lasegarra.org
Consell Comarcal de la Segarra. www.ccsegarra.cat
Ajuntament de Torà. Plaça del Vall, 1 Tel. 973 473 028 www.tora.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES