El 40% dels ajuts a la dependència aprovats pels ajuntaments no es reben

A Badalona i a Sant Adrià s'han satisfet més del 60% dels ajuts però Montgat no arriba al 30%

A Badalona, i segons explica el responsable de serveis socials de l'Ajuntament, Martí Moliner, ara s'està superant la «lentitud» amb què s'ha desenvolupat el pertinent treball administratiu per a l'aplicació d'aquests ajuts, consistent en un procés de valoració «objectiva» de cada una de les sol·licituds, d'una posterior resolució i de l'atorgament final dels recursos. Una impressió compartida per fonts de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que parlen d'un «coll d'ampolla» inicial a la Generalitat que ara ja s'està corregint amb un major respecte a les etapes amb què s'ha de desplegar aquest procés –primer els casos de major dependència– i un treball cada cop més madur i automatitzat. D'aquesta manera, i segons les dades aportades pels serveis socials dels ajuntaments del Barcelonès Nord –excepte el de Santa Coloma de Gramenet, que no ha pogut facilitar cap dada–, poc més de la meitat –un 62%– de les persones que tenen dret a rebre algun tipus de prestació i que l'han sol·licitada a través de l'administració municipal –també es poden demanar a la Generalitat, per internet o als centres sanitaris– ja se'n beneficien.

Per territoris, Badalona és la ciutat que té més avançat el desplegament de la llei, ja que 1.506 persones de les 2.284 –un 66%– que tenen reconegut un programa individual d'atenció (PIA) ja reben un determinat tipus d'ajut, mentre que el 34% restant representen casos de prestacions no tramitades per mort o per trasllat a altres ciutats dels sol·licitants. Pel que fa als tipus d'ajuts que s'han atorgat, en 114 casos s'ha derivat la persona a una residència, en 27 se l'ha portada a un centre de dia, en 96 se l'ha dotat d'un servei de teleassistència i en 283 s'ha acceptat un ajut domiciliari. La prestació majoritària ha consistit en una combinació d'aquests ajuts, en gran part compensant econòmicament la dedicació d'un cuidador no professional –un familiar–. Per la seva banda, Sant Adrià ha valorat 416 casos des que es van rebre les primeres sol·licituds, dels quals un 62% ja reben un ajut –156 reconeixements a cuidadors no professionals, 77 derivacions a residència, 9 a centres de dia i 17 serveis d'atenció domiciliària–.

Per la seva banda, Tiana ha reduït fins al 52% el nombre de casos que ja estan assistits, considerant que 25 de les 48 resolucions d'ajut favorable ja reben serveis consistents en cuidadors o centres de dia i prestacions econòmiques. Força més endarrerit en l'aplicació d'aquesta llei es troba Montgat. Allà, i deixant de banda l'advertència municipal que molts PIA ja s'estan percebent malgrat no constar oficialment, les dades registrades indiquen que només s'han fet efectius 23 dels 76 ajuts –un 30%– que corresponen a persones amb els majors graus de dependència. D'aquesta vintena de serveis, 11 representen cuidadors no professionals i 3, places de residència.

Esperar entre 3 i 5 mesos

Pel que fa al ritme d'atorgament d'ajuts, els responsables municipals badalonins i adrianencs marquen el temps màxim i mínim que passa entre que a una persona se li reconeix aquest dret fins que l'acaba rebent. Així, Moliner indica que a Badalona aquest temps és, de mitjana, de cinc mesos, tot justificant aquest termini pel «volum» de sol·licituds que es reben en una ciutat d'aquestes dimensions i recordant que quan aquest ajut arriba «ho fa amb caràcter retroactiu». Des de Sant Adrià, però, s'assegura que allà aquest temps es redueix fins a un parell de mesos. Les mateixes fonts adrianenques es feliciten perquè aquest ritme és «un referent» per a la Generalitat.

Les perspectives de continuar desplegant els ajuts a la dependència són positives segons els dos ajuntaments sempre que es garanteixi l'actual ritme d'inversió. «Per desplegar-la, i com qualsevol llei, necessita tenir el mateix nivell de finançament», diu Moliner, més caut que a Sant Adrià, on es demanen «més recursos» per tal que l'assignació d'ajuts vagi «més ràpida». Moliner també vaticina que a partir d'ara, amb la valoració al juny d'altres graus de dependència menors, el procés continuarà realitzant-se de manera «regular, sense retards considerables».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona