Societat

Mateixes malalties, nous enfocaments

Fernández-Real, Pedraza, Menéndez, Brugada, Sala, Ramos, López i Castellanos lideren els grups més potents de l'Idibgi

Busquen millorar el diagnòstic i el tractament dels infarts, ictus, càncer i obesitat

Les línies estratègiques de recerca de l'Idibgi són: la neurologia, l'oncologia, metabolisme i salut i cardiovascular. Cadascuna d'aquestes línies estratègiques té un o dos investigadors principals. En el cas de la neurologia, els investigadors principals són Mar Castellanos i Joaquín Serena; en oncologia, Javier Menéndez; en metabolisme i salut, José Manuel Fernández-Real i en cardiovascular, hi ha Rafael Ramos i Joan Sala, en Regicor, i Ramon Brugada, en genètica cardiovascular. A més, el grup d'investigació encapçalat per Abel López Bermejo, que treballa en la síndrome metabòlica en el nen, és un dels grups considerats emergents. Entre els 39 projectes en marxa, cal destacar, en primer lloc, aquells que reben fons de la Comissió Europea. En aquests moments, hi ha tres projectes europeus, un dels quals dirigit pel doctor Fernández-Real i dos més, pel doctor Salvador Pedraza, de l'Institut de Diagnòstic de la Imatge (IDI).

Banc de greix

El doctor Fernández-Real lidera un projecte europeu en què s'investiga la relació entre la composició de la flora intestinal, la presència del fetge gras, l'obesitat i la diabetis. Fernández-Real explica que la flora intestinal té una quantitat enorme de bacteris que són els que ajuden a digerir els aliments i a través de l'anàlisi de la femta se n'estudia la seva composició. Així mateix, el seu grup és el coordinador, en l'àmbit estatal, d'un biobanc de teixit adipós, és a dir, de greix. En aquest banc, s'hi emmagatzemen mostres de greix de persones que han passat per la sala d'operacions per analitzar-les i per estudiar-ne la composició i si es poden associar a malalties metabòliques. En aquests moments, ja disposen de 500 mostres.

L'ictus del despertar

Un 20% de les persones afectades per un infart cerebral o ictus el tenen mentre dormen, de manera que no es pot delimitar amb certesa el moment exacte en què comença. Com que en el tractament actual en els casos d'ictus, el temps és clau, el grup que lidera el doctor Salvador Pedraza treballa en la recerca de proves radiològiques que ajudin a saber el moment en què comença l'infart cerebral. Aquest projecte està finançat amb fons europeus. L'equip dirigit pel doctor Pedraza ha validat un mètode per predir, amb una fiabilitat del 95%, l'evolució dels pacients que han tingut un ictus.

Biomarcadors predictius

La doctora Mar Castellanos dirigeix un equip d'investigadors que treballa en la recerca de biomarcadors que ajuden a predir, en un pacient que ha tingut un ictus, les possibles complicacions que poden aparèixer amb l'administració del tractament trombolític. Prop d'un 8% dels afectats per un ictus que reben el tractament tenen una transformació hemorràgica que en alguns casos pot ser molt greu i fins i tot pot arribar a provocar la mort. Per tant, el grup de la doctora Castellanos ha treballat en la recerca d'uns biomarcadors que ajudin els metges a predir les possibles complicacions abans d'aplicar el tractament a l'afectat. Aquest grup treballa en estreta col·laboració amb el del doctor Pedraza.

Obesitat infantil

El doctor Abel López té en marxa diversos estudis sobre l'obesitat infantil, un dels quals amb nadons i nens en edat escolar de l'Alt Empordà, que ja han començat a donar alguns resultats rellevants. Així doncs, ha demostrat que, en nens prepuberals, a través d'una simple anàlisi de sang es pot veure si la proteïna C reactiva està per sobre dels nivells considerats normals. Si és així, és un indicador que el gruix de la paret arterial també és més gruixuda del normal, la qual cosa constitueix un factor de risc cardiovascular. El doctor López lidera, a més, un assaig clínic en què s'està provant l'eficàcia, en nens obesos i amb alteracions metabòliques, d'un medicament que es recepta als diabètics adults. L'estudi es porta a terme amb la Clínica Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès
OLOT

Inauguren un jardí terapèutic al barri de Sant Miquel

OLOT
trànsit

Cues a l’Alt Penedès en l’operació tornada per un accident

barcelona

Un projecte de ciència ciutadana farà un mapa de la calor extrema als barris

Barcelona

La recollida selectiva a la Conca de Barberà frega el 80%

Montblanc
turisme

La Costa Brava es promociona per primera vegada al Canadà

girona
CALONGE I SANT ANTONI

Al·leguen contra la declaració del municipi com a zona residencial tensionada

CALONGE I SANT ANTONI