Societat

Crisi a l'Ajuntament de Moià, que arrossega un deute de 25 milions

L'alcalde i el regidor d'Hisenda estan condemnats a pagar una multa a títol personal per un impagament que ascendeix a 600.000 euros de l'anterior equip de govern

El batlle, Dionís Guiteras, amenaça amb una dimissió massiva del consistori si no l'ajuden a solucionar el problema

La Generalitat assegura que ja han contactat amb el municipi per solucionar el problema, però des del govern local ho neguen

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha amenaçat amb una dimissió massiva de tot el consistori per la difícil situació financera que pateix l'Ajuntament, i per la sanció que se li ha imposat al batlle i al regidor d'Hisenda per un deute de l'anterior equip de govern amb una constructora. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha assegurat aquest diumenge que no entén les declaracions de Guiteras, ja que l'executiu català va tractar la qüestió amb ell el passat divendres i li va oferir recursos per fer front al deute i evitar la sanció.

La multa a la qual han de fer front l'actual alcalde de Moià i l'actual regidor d'Hisenda a títol personal és conseqüència d'uns fets que arrenquen el 2006. L'equip de govern d'aleshores, amb el convergent Josep Montràs com a alcalde, va encarregar la urbanització d'un carrer a l'empresa manresana Grup Mas. L'obra, acabada un any més tard, va pujar a 350.000 euros, però l'Ajuntament, immers ja en problemes de liquiditat, no la va pagar.

L'empresa va portar l'Ajuntament als jutjats, i el novembre del 2010 va obtenir una sentència favorable que obligava el consistori a pagar l'obra i els interessos de demora. Ja eren 450.000 euros, que l'Ajuntament tampoc no va pagar.

Ja amb el nou equip de govern, amb el republicà Dionís Guiteras com a alcalde, el consistori va aconseguir el desembre del 2011 un crèdit ICO per pagar proveïdors. Era un crèdit de 100.000 euros, i tal com ha explicat Crespiera, havia de servir per pagar deutes “més antics” que els contrets amb el Grup Mas.

Va ser aleshores quan el Grup Mas va reclamar al jutjat que s'executés la sentència favorable. Els interessos de demora han disparat el deute fins als prop de 600.000 euros. El jutge ha resolt ara la petició del Grup Mas multant l'alcalde i el regidor actuals a títol personal. Per començar hauran de pagar una multa de 150 euros. Si d'aquí a vint dies el Grup Mas no ha cobrat, en rebran una altra de 1.000 euros. I cada vint dies que passin sense que el consistori pagui, hi haurà una nova multa de 1.500 euros. Les multes estan recorregudes.

Reacció del govern


Segons Ortega, el Govern prepara una resposta global per a molts dels ajuntaments catalans que es troben en situacions similars. Aquesta solució a curt termini es podria concretar en els propers dies. Però a mig i llarg termini, la situació es resoldrà, segons ha afirmat, amb la Llei de Governs Locals i la Llei d'Hisendes Locals, que fixaran les competències de cada administració i els recursos amb què compta cadascuna per fer-hi front.

Però aquesta solució d'Ortega ha estat desmentida pel regidor d'Hisenda de Moià, Ramon Crespiera, que ha negat que el departament de Governació de la Generalitat s'hagi ofert a resoldre la multa que han de pagar ell i l'alcalde a títol personal per un deute de l'Ajuntament contret per l'equip de govern anterior.

Segons Crespiera Governació s'hauria compromès a agilitzar el pagament de 200.000 euros que la Generalitat deu a l'Ajuntament, que no tenen res a veure amb el deute del consistori que ha comportat la multa als dos càrrecs locals.

Crespiera ha explicat que la Generalitat deu 200.000 euros a l'Ajuntament per pagaments diversos del 2010 i el 2011. Governació, segons el regidor d'Hisenda moianès, s'ha compromès a agilitzar aquest pagament, però a res més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca