Societat

bARCELONÈS

Cop a l'entitat pro cànnabis associada amb Rasquera

Els Mossos comissen a la seu de l'associació 1,3 kg de marihuana, detenen una encarregada i identifiquen quatre persones

La jutgessa ha arxivat la causa contra un empleat detingut al febrer

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van propinar dimecres a la tarda un altre cop policial a l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA), l'entitat associada amb l'Ajuntament de Rasquera per impulsar una plantació de marihuana a la localitat ebrenca.

Els Mossos, que van informar ahir al matí de l'operació, van escorcollar el local dimecres a les cinc de la tarda en virtut d'una ordre del jutjat d'instrucció número 24, i en el marc del dispositiu van detenir la directora administrativa de l'entitat, a qui li atribueixen un delicte de tràfic de drogues, i que va quedar en llibertat i a disposició del jutge la mateixa nit de dimecres. Els agents van identificar quatre persones més, que van declarar ahir davant del jutge, i van comissar 1,3 quilos de marihuana, amb un valor de 5.700 euros, a més de 2.000 euros en metàl·lic i “diversos estris” no especificats i “relacionats amb la manipulació de la droga”, segons la policia. En un comunicat, l'associació va afegir que també els van requisar ordinadors, llibres d'actes i fulls d'inscripció de socis, i va desitjar “que el material confiscat serveixi als Mossos” per comprovar que l'entitat disposa d'un sistema de control per “garantir que el consum del cànnabis de cultiu col·lectiu que es distribueix és per a ús privat”. El local va ser precintat. L'ABCDA va demanar ahir al jutge la reobertura del recinte, situat al carrer del Mar, al barri de la Barceloneta, i els seus advocats van decidir presentar una querella contra els Mossos.

El president de l'associació, Vojislav Djorkevic, explica que dimarts passat, 24 hores abans de l'operació policial, havia mantingut una reunió amb membres de la Guàrdia Urbana i la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs, per presentar a l'edil el treball de l'associació en polítiques de reducció de risc i consum responsable, i que en la mateixa trobada es va queixar de la creixent pressió policial de què és objecte l'associació.

El relat dels Mossos difereix de manera substancial. Segons la policia, tot i que l'entitat està inscrita legalment com una associació d'autoconsum sense ànim de lucre, en el decurs d'una investigació encetada a començament del 2011, s'han recollit prou indicis que a l'interior del local es ven droga. Una investigació que a final de gener de l'any passat –tot i que en la nota de premsa emesa per la policia es diu que va ser al febrer– ja es va traduir en un primer escorcoll que es va saldar amb la detenció de quatre persones: Djorkevic, el secretari de l'entitat i dos empleats, i es van intervenir quasi dos quilos de marihuana. Els Mossos asseguren que des de llavors s'ha intensificat el treball policial arran de nombroses queixes veïnals “que apuntaven que un gran nombre de persones accedien a aquest local i consumien al carrer la droga que acabaven de comprar”. En l'últim mes, la policia s'ha dedicat a identificar i escorcollar gent que sortia del local, i diu que ha constatat que eren consumidors habituals i que no tots eren socis de l'entitat.

En la nota emesa per la policia també es recull la detenció, el 10 de febrer passat, d'un home a qui van trobar 142 bosses amb marihuana a la sortida del local, i li van atribuir un delicte contra la salut pública. El que no s'explica en la nota és que l'endemà mateix, i a petició del fiscal, la jutgessa Maria Teresa Martínez Sánchez va dictar el sobreseïment de la causa després que s'acredités que el detingut era un empleat de l'entitat i que no hi havia indicis que volgués vendre la marihuana.

Estratègies ministerials

El Ministeri de Sanitat diu que el projecte de plantació de marihuana a Rasquera no podrà obtenir l'autorització de l'Agència Espanyola del Medicament perquè tota la producció s'hauria de destinar només a la confecció de medicaments, com fan algunes empreses que cultiven cànnabis amb fins terapèutics sota un control estricte, i “en cap cas” hi pot haver excedents, venda o consum, precisen fonts del ministeri citades per Efe. El ministeri adverteix que el govern espanyol pot adoptar dos tipus de mesures: una, preventiva, seria que l'advocat de l'Estat impugnés la iniciativa, il·legal per l'executiu estatal. L'altra, a posteriori, seria que el fiscal especial antidroga sol·licités als Mossos el decomís de la producció.

L'alcalde denuncia pressions del govern per aturar la plantació

Lurdes Moreso

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha denunciat l'interès del govern per paralitzar la plantació de cànnabis i relaciona directament el cop policial contra l'Associació Barcelonina Cànnabis d'Autoconsum amb les declaracions de dimecres del fiscal de Tarragona, Xavier Jou, que va posar de manifest l'existència d'una escletxa legal que permetria la plantació de marihuana. “Fa més d'un any que els Mossos feien la investigació, però el cop policial tot just es va fer ahir. És una casualitat sospitosa”, va manifestar Pellisa. Un extrem que el Departament d'Interior va desmentir rotundament.

Les denúncies contra l'entitat de fumadors, però, preocupen l'equip de govern de Rasquera. “Els veïns estan en període de reflexió i es fan declaracions i actuacions per crear un clima de por”, va dir el batlle. I assegura que aquest motiu no el portarà a aturar el projecte. “Donarem tota la informació que faci falta als veïns, però no aturarem la consulta del 10 d'abril”, va dir Pellisa. Una consulta que el portaveu de CiU a l'Ajuntament de Rasquera, Bernard Farnós, pensa que no té gaire sentit perquè a llarg termini serà la justícia la que determinarà si la plantació de cànnabis en una finca de 7 hectàrees és legal i, per tant, possible. “La proposta de l'equip de govern es forassenyada i irresponsable, no té viabilitat jurídica, per la qual cosa el millor seria la re-
vocació de l'acord de ple”, va assenyalar Farnós.

Per la seua banda, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, reclama
a l'Ajuntament que atu-
re la consulta. El ple de l'ens comarcal aprovarà dimecres una moció per rebutjar la plantació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Demanen 6 anys de presó per violar una dona que estava drogada

olot
economia

Cada cop més bio, l’agricultura ecològica suposa el 9,3% dels conreus

PENELLES
societat

Subvenció de 120.000 euros de la Diputació per a la compra d’habitatges

girona

El Tren de la Memòria de Portbou es retarda pel robatori de coure

portbou
societat

Teisa ofereix allotjament gratuït a conductors que vulguin treballar amb l’empresa

girona
societat

Els investigadors del cas Yaiza, morta per la seva mare, descarten que la dona patís un trastorn mental

BARCELONA
societat

Comencen les obres per fer el viaducte ferroviari del canal del Gorg

BADALONA
societat

Desarticulen una organització criminal de venda de droga a l'engròs

BARCELONA
infraestructures

Rodalies opera amb quatre línies afectades per l’avaria de diumenge

barcelona