Societat

Les escoles en valencià de l'Alacantí van prendre Mutxamel

La Trobada d'Escoles en valencià ha comptat amb la participació de més de 8.000 persones al Parc el Canyar d'aquesta ciutat

Han participat més de 30 centres educatius de la comarca

Més de vuit mil persones han participat aquest diumenge en la Trobada d'Escoles en Valencià de la comarca de l'Alacantí que s'ha celebrat al Parc El Canyar de Mutxamel i que organitza com cada any, La Cívica-Escola Valenciana i, en aquesta edició, es fan sota el lema de “Sí al Valencià” i denuncien el balafiament dels recursos públics que s'ha convertit en l'excusa perfecta per a retallar les inversions a l'ensenyament com ha denunciat l'ex president d'Escola Valenciana Diego Gómez, que ha assegurat que les Trobades “mostren el camí que ha de seguir el País si és que vol tenir futur”.

El Parc del Canyar s'ha omplert de xiquets i xiquetes de les línies en valencià de l'Alacantí que han pogut participar en els diferents tallers que els col·legis han organitzat per a la ocasió amb activitats molt diverses i entretingudes, que a més tenen la virtut d'aconseguir que els més joves aprenguen mentre es diverteixen i a més, en la seua llengua.

Enguany el manifest de la Trobada ha sigut especial, perquè el encarregats de llegir-lo han estat dos xiquets del col·legi L'Arbre Blanc de Mutxamel, el primer en tenir línia en valencià al municipi i que compleix 25 anys. El text reivindicava el paper del valencià i demanava més presència a tots els àmbits de la societat.

Durant la trobada hi ha hagut diferents activitats, com una xocolatada, els tallers, jocs, danses o teatre .

Una de les intervencions més esperades era la del director del L'Arbre Blanc, José Matos, que recentment ha sofert la ira de l'ajuntament per haver participat en les protestes contra les retallades. Matos, que és natural de Valladolid, ha explicat com es va descobrir el valencià quan va veure que els xiquets de classe, a Mutxamel o havia estat destinat, parlaven una llengua diferent a la seua fet que el van empenyer a aprendre-la, usar-la i estimar-la.

Per la seua banda el rector de la Universitat d'Alacant, Ignacio Jimenez Raneda, ha felicitat, en la seua intervenció, els pares i mares que aposten per l'ensenyament en valencià, el que considera una bona inversió de futur.

A la Trobada també va assistir el candidat a rector de la Universitat, Manuel Palomar que va mostrar el seu suport a l'ensenyament plurilingüe i ha felicitat La Cívica-Escola Valenciana per la tasca que fa.

El president de la Cívica Ferran Isabel ha destacat la participació i el bon funcionament de les línies en valencià i ha recordat que, el proper dia 7, comença la campanya de matriculació on la manca de publicitat per part de l'administració sobre la, ja de per si escassa, oferta en valencià, obliga a Escola Valenciana a encetar una campanya dirigida a pares i mares sota el nom “Matricula en futur, Matricula en Valencià”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.