Societat

meduses

Més picades de medusa per l'increment del nombre de banyistes

L'augment de la temperatura de l'aigua durant la primavera i l'estiu en genera més exemplars

L'absència de tempestes fa que encara no s'hagi refredat el mar

Les successives onades de calor d'aquest estiu, l'absència de tempestes i la crisi han acabat incrementant força el nombre de picades de medusa aquest estiu al litoral català. Segons dades dels socorristes de la Creu Roja, aquest estiu han augmentat en un 11% les atencions per irritacions generades per meduses a les platges.

Diversos factors han contribuït a aquest augment. D'una banda, la presència d'exemplars de Rhizostoma pulmo en més gran mesura que altres anys a la costa central, entre el Maresme i el Garraf. Aquesta espècie creix durant la primavera i manté el màxim volum durant l'agost.

Contràriament al que es pensa, la calor estival no fa augmentar el nombre de meduses, sinó el d'irritacions, a causa de la major afluència de banyistes al litoral, assegura Verònica Fuentes, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC. “Amb l'arribada de temperatures extremes, el nombre de picades augmenta perquè la probabilitat d'interacció creix exponencialment”, assegura Fuentes.

L'augment de les temperatures i, sobretot, l'absència de tempestes que puguin refredar l'aigua del mar impedeixen que el cicle de creixement de les meduses s'aturi. Per això el litoral encara està en plena temporada. Tot i això, Fuentes recorda que la principal raó per a la proliferació de meduses és l'alta temperatura del mar, també durant la primavera, quan neixen els exemplars. En cas que la temperatura de l'aigua sigui elevada, surten més meduses de cada pòlip.

Diverses embarcacions de la Creu Roja fan observacions diàries del litoral per detectar els bancs de meduses. No només controlen els moviments dels grups per alertar els banyistes, sinó que la presència de força embarcacions sovint trosseja les meduses i fa que les restes “arribin més fàcilment a les platges”, explica Omar Cerbellón, patró d'una de les barques d'avís. “Per això recomanem als patrons que les evitin, malgrat que no generin cap mal als vaixells”, assegura Cerbellón.

LA XIFRA

5.300
persones han estat ateses fins a mitjan agost per la Creu Roja arran de picades de medusa.

Prohibició de mol·luscos al Garraf

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca va fixar ahir la prohibició de pescar mol·luscos al litoral de bona part de la comarca del Garraf. La prohibició s'estén des de Castelldefels fins a Vilanova i la Geltrú, on s'ha detectat un bacteri que genera descomposició entre els consumidors. Les anàlisis diàries dels mol·luscos que es pesquen a la costa catalana ha permès detectar el bacteri. L'augment de la temperatura de l'aigua, que la setmana passada va arribar a un màxim històric amb l'onada de calor, fa proliferar la reproducció dels bacteris en l'aigua salada.

Bona part de les tellerines que es compren a les peixateries provenen d'aquest tram de la costa central. Per això se n'ha prohibit l'extracció durant uns dies, ja que s'hi ha detectat Diarreheix shelfish poison.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES