Societat

infraestructures

L'Estat renuncia a la variant de Gerri i només n'eixamplarà les voreres

Les obres es van iniciar fa un any i mig i es van aturar l'hivern passat per falta de pressupost

El president comarcal diu que s'hi han malmès diners públics

El Ministeri de Foment va fer oficial ahir la renúncia a les obres de la variant de l'N-260 a l'altura de Gerri de la Sal. A canvi, ha ofert a l'Ajuntament una millora de la travessia actual amb un voladís que permetrà que hi hagi 1,5 metres de vorera a banda i banda, i un petit eixamplament d'entre vint i trenta centímetres de calçada en el punt més estret.

Les obres de la variant van començar el juny del 2011 amb una inversió prevista de 48 milions fins al 2014. Però el desembre d'aquell any l'empresa adjudicatària va abandonar-les, en vista de l'avís que durant el 2012 no hi hauria partida pressupostària. Des de llavors les obres estan abandonades. S'hi han mogut terres per preparar el túnel per on s'havia de desviar la carretera, i s'ha enderrocat el petit poble de Compte, on encara hi havia una casa habitada tot l'any i una altra amb inquilins durant els estius. Per a aquests treballs el ministeri hi va gastar un milió d'euros, segons l'anualitat prevista pel 2011.

“És un exemple de mala administració dels diners públics”, es va queixar ahir Llàtzer Sibis, alcalde de Sort i president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Sibis creu que l'abandó definitiu de l'obra és un altre “greuge” que perpetua el coll d'ampolla del principal accés a la comarca. Al municipi de Baix Pallars, al qual pertany Gerri, l'alcalde Josep Maria Semino no està insatisfet amb el resultat: l'Ajuntament era contrari al projecte, ja que no preveia una sortida nord de la variant, i a més la travessia rebrà una millora immediata l'any vinent si Foment compleix la seva paraula. “D'entrada, doncs, ens sembla bé”, ha dit Semino. Ara bé: el consistori encara no ha cobrat la subvenció de l'1% del cost de la variant concedida fa dos anys per a la restauració dels salins de Gerri de la Sal. L'abandó de les obres posa ara més interrogants a la restauració.

LA FRASE

És un greuge per al Pirineu i una mostra més de la manca absoluta d'inversió de Foment a Catalunya
Llàtzer Sibis
president del consell comarcal del pallars sobirà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.