Societat

La Diputació emprèn la preservació del castell de l'Eramprunyà, a Gavà

Les restes mil·lenàries, de propietat municipal, tindran un horari de visita per evitar el vandalisme

La proposta que ha fet el servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, a partir de l'encàrrec que ha fet la Comissió Cívica del Castell d'Eramprunyà, preveu sis fases d'actuació, tres de les quals són urgents. La primera consisteix a tancar el recinte per evitar danys als monuments i a les persones, ja que a banda dels barrancs que envolten el castell hi ha una estreta passarel·la d'accés sobre una fossa de cinc metres de profunditat. Una segona actuació preveu garantir l'accés de la ciutadania al castell de manera guiada, per la qual cosa es formarà personal en la història i en l'entorn del castell. Finalment, es consolidaran les restes, que van quedar afectades per la ventada del gener passat. En una fase posterior es restauraran. La Diputació es farà càrrec del cost d'aquestes accions, valorades, les més urgents, en 70.000 euros aproximadament.

Segons van explicar la diputada d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació, Anna Hernández, i l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, divendres passat, la intenció no és tancar l'accés al castell, un indret molt visitat per excursionistes i escolars, sinó regular-lo per evitar actes de vandalisme com les pintades sobre les pedres que ara es poden veure. Encara no s'ha concretat quin horari hi haurà i com es farà el tancament. Les actuacions de consolidació, tancament i formació de personal es faran simultàniament i començaran després de l'estiu.

L'Ajuntament de Gavà és el propietari del castell des del 2006, i segons Balsera s'han trigat tres anys a tractar la conservació «perquè pressupostàriament no ho podíem afrontar abans», tot i que finalment la Diputació se'n fa càrrec. La Generalitat haurà de validar el projecte, ja que el castell és un bé cultural d'interès nacional. ERC, a l'oposició municipal, ha criticat en els últims mesos que s'ha trigat a començar la preservació del recinte un cop el consistori el va adquirir, i ha alertat de la degradació, accentuada amb la ventada, i que va fer caure un pany de paret.

Vigilant de les terres del Llobregat

La fortalesa va ser la seu de la baronia dels territoris de Gavà, Castelldefels, Begues, Sant Climent i Viladecans. Vigilava des del 957 les terres del Llobregat, la frontera sud de la Marca Hispànica entre els segles IX i X. El 1323 el rei Jaume II el va vendre al seu tresorer. Va patir les conseqüències d'un atac militar durant la guerra civil catalana, el 1469, del qual no es va recuperar mai del tot. El 1897 va passar a mans del banquer i indústrial barceloní Manuel Girona, que en un principi semblava disposat a restaurar-lo però finalment es va decantar pel de Castelldefels. Els hereus de Girona li van vendre a l'Ajuntament el 2006.

El castell té dos recintes, separats i comunicats per una passarel·la de fusta que substitueix un antic pont de pedra. El recinte inclou una capella romànica dedicat a Sant Miquel i un cementiri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins