Societat

Encomanats al turisme

La xifra de 2,1 milions d'estrangers arribats al juliol de vacances a Catalunya apunta a un any de rècords turístics

La Costa Daurada, les terres de Lleida i l'Ebre, però, tenen un estiu fluix per la caiguda del turisme interior

Catalunya va rebre al juliol 2,1 milions de turistes estrangers –un 3,1% més que el mateix mes del 2012– i des del gener la xifra ja suma gairebé 8,8 milions de visitants –un 5,1% d'increment–. Les dades de Frontur que va fer públiques ahir el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme són una alenada d'aire fresc, perquè constaten que el negoci turístic continua funcionant. Tot i apel·lar a la prudència, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va augurar ahir que, si no hi ha res que alteri la tendència, “aquest pot ser un dels millors anys de la història”.

Francesos, britànics, nòrdics i russos formen el gruix de turistes que més van triar Catalunya com a destí de vacances i van fer que fos el millor juliol des de l'any 2006.

Els responsables de turisme de la Costa Daurada, les terres de Lleida i de l'Ebre van matisar l'eufòria, perquè el turisme internacional beneficia sobretot Barcelona i la Costa Brava. En el seu cas, l'estiu és dur per la davallada de visitants catalans i de la resta de l'Estat. “L'oferta hotelera de Barcelona creix, però la demanda l'absorbeix”, resumia ahir Albert Montesinos, un dels socis fundadors de la cadena Chic & Basic. Un bon senyal, segons ell, és que el preu mitjà per habitació es manté igual que l'any passat i que en la majoria d'hotels hi ha ocupacions més altes. Al Chic & Basic Born, per exemple, confien a tancar el juliol i l'agost per sobre del 90%.

El gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià, valora el juliol com a “lleugerament millor que el dels dos últims anys”, malgrat que el nivell de despesa “ha baixat en picat”, segons informa Imma Bosch. Aquest increment és gràcies als estrangers, ja que pràcticament no hi ha hagut ni turista català ni provinent de l'Estat espanyol. A l'agost, de moment, l'ocupació és més bona del que s'havia previst.

Pel que fa a la crisi d'Egipte, Sabrià explica que pot tenir efecte sobre Lloret de Mar, ja que Egipte és un destí que treballa amb operadors turístics i, per tant, els viatgers es desvien a altres destins com ara Lloret, Salou i Benidorm. La satisfacció per l'augment del turisme internacional es veu matisada a les comarques de Tarragona per la baixada del mercat català i espanyol, segons informa Carina Filella. El gerent del Patronat de Turisme de la Diputació, Octavi Bono, destaca que les pernoctacions de catalans i espanyols han baixat un 1% a la Costa Daurada i un 9% a les Terres de l'Ebre. “Alguns mercats internacionals funcionen molt bé, i la Costa Daurada se'n beneficia, però les dades no es poden analitzar parcialment”, avisa. El portaveu de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig, també lamenta la davallada de turistes nacionals.

En la mateixa línia, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, contraposa l'optimisme de les xifres globals del país amb els resultats del turisme interior i de muntanya, que “poden ser els pitjors dels darrers anys”, segons informa Joan Tort. “No tenim estrangers i estem pagant una mala política turística que s'arrossega de fa anys”, es queixa. Serrano reclama més promoció del turisme d'interior i de muntanya, perquè “si al mal temps i la crisi hi afegim la mala gestió, el nostre futur pot ser complicat”.

LES FRASES

Si no hi ha res que alteri les tendències, aquest pot ser un dels millors anys de la història
Felip Puig
conseller d'Empresa i ocupació
Després d'un gener i un febrer molt durs, Barcelona es va animar a partir del març
Albert Montesinos
dir. gen. hotels chic & basic
La Costa Daurada es beneficia del mercat internacional, però el turisme interior ha baixat
Octavi Bono
patr. turisme diput. tarragona
A Lleida no tenim estrangers i paguem la mala política turística que arrosseguem de fa anys
Juan Antoni Serrano
pres. fed. hostaleria de lleida
El juliol a la Costa Brava ha estat una mica millor que altres anys, però la despesa ha baixat en picat
Martí Sabrià
Associació costa brava centre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà