Vilanova i la Geltrú encén la festa més blanca

L'escriptor Ramon Solsona va ser l'encarregat ahir al matí de convidar els vilanovins a viure la seva festa major, que d'altra banda fa cinc dies que camina amb concerts i actes diversos, però, sobretot, celebrant aniversaris com ara el dels gegants grossos. Solsona va vestir el Convit a la festa com un cant als «misteris de goig vilanovins», que ell va comptabilitzar en cinc: el ferrocarril, la Wamba Pirelli (aquell calçat de roba i sola de cautxú que va néixer a la factoria vilanovina); la Geltrú; Víctor Balaguer, i «la neu d'agost». L'escriptor barceloní va ironitzar sobre el miracle que es viu a Vilanova i la Geltrú durant la festa major: «Una ciutat nevada en plena canícula gràcies al miracle de la neu», en referència a la patrona local. I és que el blanc és el color de la festa major de Vilanova i la Geltrú, l'uniforme oficial dels vilanovins, un tret característic que va inspirar l'escriptor barceloní. Amb el Convit de Solsona, Vilanova i la Geltrú es va endinsar en dos dies d'intensa activitat al carrer marcada pels actes tradicionals. La primera passada de balls i entremesos populars a la plaça de la Vila va servir perquè les colles aprofitessin per fer les seves reivindicacions en clau d'humor, com va ser el cas del ball de Pastorets, que demana un relleu generacional a les colles de bastons. No van ser els únics que van aprofitar la vigília de la festa per manifestar-se, ja que un grup d'espectadors van desplegar pancartes de suport a Karim Akbih Verdaguer, un jove vilanoví condemnat a 50 dies de presó per declarar-se insubmís en les penes-multa. No van ser els únics, ja que el regidor de la Candidatura d'Unitat Popular, Quim Arrufat, també va assistir al Convit a la festa amb una samarreta en què demanava la seva absolució.

Ahir a la tarda, els balls van participar de la Cercavila de Vigília, i aquest matí reprendran l'activitat amb l'anada i la sortida d'ofici. A la tarda, la plaça de la Vila acollirà l'exhibició dels diversos balls populars i la sortida de la Cercavila del Vot del Poble, que és un dels actes més emotius i emblemàtics que posa punt final a la festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.