Societat

Més de 500 persones protesten contra les macrobeatificacions a Tarragona

La organització critica que l'Església ignori les víctimes de la repressió franquista

Lamenta que l'Ajuntament tarragoní i la Generalitat doni suport a l'acte que se celebrarà demà al matí

La manifestació contra el feixisme i les beatificacions de Tarragona ha aplegat aquest dissabte més de mig miler de persones. La marxa ha recorregut la Rambla Nova, i l'avinguda Prat de la Riba, i ha acabat a la plaça Ponent, després que no s'autoritzés fer-ho a la Tarraco Arena Plaça on se celebrava a la mateixa hora un dels actes de les beatificacions. Al final de la protesta els manifestants s'han estirat a terra en record de les víctimes de la repressió franquista. El manifest l'ha llegit l'actor tarragoní Oriol Grau i s'ha denunciat els privilegis de l'Església en plena crisi econòmica.

Els organitzadors, entre ells la CUP, el moviment Arran, la Marxa socialista, o el sindicat CGT, han considerat l'acte una demostració de força de l'Església en plena ofensiva contra el dret de les dones i els homosexuals a l'Estat i han lamentat que se n'hagi avançat la celebració per fer-lo coincidir en el cap de setmana del 12 d'octubre. “Pensem que és una provocació i que és un enaltiment del franquisme i de l'espanyolisme més reaccionari”, ha assegurat la portaveu dels organitzadors de la protesta, Laia Estrada.

Segons Estrada, des del respecte per la llibertat de creences religioses de tots els ciutadans, les beatificacions de 522 religiosos assassinats en l'etapa de la Guerra Civil espanyola, tenen connotacions polítiques. “En el moment actual en què la majoria de les víctimes de la Guerra Civil encara romanen a les cunetes i a les fosses comuns, mentre hi ha aquests mort als quals encara no s'ha demanat perdó i encara no estan ni reconeguts, s'està beatificant a uns altres morts”, ha apuntat.

També hi ha hagut crítiques per a l'Ajuntament de Tarragona i a la Generalitat per donar suport a l'acte. Estrada ha recordat a l'alcalde Josep Félix Ballesteros que van ser moltes les víctimes que van morir per la causa socialista i ha lamentat que la participació del president de la Generalitat, Artur Mas, a la cerimònia d'aquest diumenge, sigui una demostració “del paper etern de la burgesia catalana que sempre ha estat aliada amb l'Església”.

Al final de l'acte els manifestants s'han estirat a terra per recordar els morts “oblidats” de la repressió franquista. L'actor tarragoní Oriol Grau ha estat l'encarregat de llegir el manifest on s'ha demanat que s'acabi amb els privilegis de l'Església, com l'exempció de pagar l'IBI, i que s'expropiïn els béns materials d'aquesta institució en un moment de crisi econòmica com l'actual.

L'únic incident de la manifestació l'han protagonitzat un grup de joves encaputxats que han fet pintades a diverses sucursals d'entitats bancàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El projecte ReNatura de Mataró desperta l’interès dels veïns

mataró
societat

SAP i SME denuncien l’aglomeració d’efectius de Trànsit de Girona

girona

El canal d’Urgell ajorna el quart reg previst perquè consideren que el desgel i les pluges no són suficients

Mollerussa
societat

PortAventura amplia el projecte Dreams Village amb quatre cases més

Vilaseca/Salou
societat

Una trentena d’activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus

girona

i2CAT i Autopistas s’uneixen per desplegar de forma experimental el 5G i la connexió sense fils a l’autopista C-32

barcelona
societat

Centenars d’universitaris es manifesten a Barcelona contra el “genocidi” a Gaza

barcelona
FIGUERES

Tanca el bar que prohibia l’entrada a les dones

FIGUERES
GIRONA

Salellas lamenta les bretolades contra botigues de ciclisme

GIRONA