Guerra de banderes entre ERC i ICV a la festa de Gràcia

La inauguració de la plaça de les Dones del 36 acaba amb una picabaralla

Durant la inauguració de la plaça de les Dones del 36, al barri de Gràcia, els veïns van aconseguir que hi hagués un clima de concòrdia entre els qui estaven a favor i els que es mostraven en contra del tancament d'aquest espai a la nit. Els que són contraris que es tanqui van acordar amb els organitzadors no boicotejar un acte en favor de la memòria històrica, i per això només van xiular quan van parlar els polítics. L'ambient de respecte el van trencar els polítics just quan s'acabaven els parlaments.

El regidor del districte, Guillem Espriu, va fer el discurs aguantant els xiulets. Els crits no van cessar quan va ser el torn del president del districte, Ricard Martínez, tot i que aquest defensava que «les dones del 36 es mereixen una plaça oberta, sense barreres». Martínez va acusar el govern municipal de «fer política contra Catalunya». Després del seu discurs, un dels seus assessors van intentar penjar l'estelada. Però un conseller d'ICV-EUiA del districte, Roger Amigo, va retirar la senyera i va deixar vistent la republicana que havien col·locat les organitzadores de l'acte, la vocalia de dones de l'associació de veïns de la Vila de Gràcia. En aquest moment hi va haver un estira-i-arronsa entre Martínez i Amigo, que haurien arribat a les mans si no haguessin estat separats. Fins i tot, els assistents a l'acte, estupefactes per la imatge, van demanar calma als dos polítics. Finalment, es van penjar l'estelada i la bandera republicana de costat.

El punt discordant protagonitzat per ERC i ICV, que, a més, coincideixen a defensar que la plaça no estigui tancada de nit, va ser oblidat ràpidament quan dues dones del 36 van descobrir la placa commemorativa.

La consellera de la Dona i la Gent Gran de Gràcia, Cinta Llasat, recordava que el districte és pioner a l'hora de posar el nom de Dones del 36 a una plaça. Amb aquest espai es vol recordar totes aquelles dones que van viure la Segona República, la guerra i la repressió franquista. Llasat va definir les dones del 36 com les que havien lluitat per les llibertats, i va assegurar que treballarà perquè «se segueixi el seu exemple, per aconseguir la llibertat, la igualtat i la solidaritat».

La protagonista

P.M

Juliana Martínez és una de les dones del 36 que ahir van descobrir la placa commemorativa de la plaça. Visiblement emocionada, Martínez recordava que tenia 10 anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola; llavors ja vivia al barri de Gràcia. «El merescut homenatge a les dones que vam lluitar per lles llibertats arriba massa tard», va lamentar. «Els drets que avui tenen les dones, els vam aconseguir la nostra generació», va recordar amb admiració Martínez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

Inauguren la nova terminal del Port de Tarragona que pot assumir tres creuers a la vegada

Tarragona
INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

Renfe oferirà 400 trajectes diaris en bus per garantir la mobilitat de l’R4 i l’R8

Barcelona
SOCIETAT

El reallotjament de veïns de Sant Roc s’acaba 24 anys després

Badalona
INFRAESTRUCTURES

Unes obres a l’L2 del metro anul·laran el servei entre les estacions de Clot i la Pau

Barcelona
sOCIETAT

La Fira Argillà d’Argentona fa el pas a festival amb la República Txeca com a convidada

Argentona
societat

Girona acull el lliurament dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2024

girona
SOCIETAT

Quatre municipis del Maresme creen un marc comú per lluitar contra l’addicció dels joves a les pantalles

Calella

El piano per a pacients, professionals i familiars s’estén als centres de MútuaTerrassa

Terrassa

Oncolliga regala productes cosmètics per als efectes de la braquiteràpia

GIRONA