Societat

Un xef amb mil idees

Del port de Barcelona a Miami i 'Hawaii', l'imperi d'Òscar Manresa s'estén amb creativitat i ciència

Vol franquiciar el seu local ‘moter' i crear una mena de 'Hard Rock' amb música d'aquí en directe que es difongui en 'streaming'

Òscar Manresa és cuiner però un esperit emprenedor i un cervell sempre en ebullició l'han convertit en un dels empresaris restauradors més prolífics del país. Cada cop que te'l trobes t'explica un nou projecte que, segur, acaba tirant endavant. L'últim, obrir als porxos de la Boqueria una sandvitxeria amb Romain Fornell. Amb la qualitat del producte per bandera i la seva energia inesgotable està construint un petit imperi gastronòmic que inclou des de divertiments rendibles com el Kauai a incursions científiques amb la UPC.

Autodidacte, Manresa va arribar al món del menjar fa 20 anys. Treballava en una multinacional però sempre li havia agradat un bon plat; la seva dona (Teresa) era peixatera i tenia familiars vinculats a la restauració. Va estudiar a l'escola Hofmann i va crear El Magatzem del Port. Des d'aquells dies fins ara no ha parat.

La 'platja' de barcelona

Cinc anys després d'obrir, al restaurant Kauai de Gavà “vénen tants barcelononins que s'ha convertit en la platja de Barcelona”. Per una mitjana de 30 euros els clients degusten suculentes tapes, paelles, peixet... en un local obert a l'aire lliure al costat del mar i dels banyistes que segons com t'ho miris recorda la calma desenfadada de Formentera o l'estil fashionista d'Eivissa, tot i que a Manresa li agrada sentir-se dins la sèrie Magnum o Hawaï 5.0. De fet es diu com una illa hawaiana.

Hi va accedir per concurs públic i ha anat fent instal·lacions que ara mateix inclouen el restaurant colorista i feliç que arriba a donar de menjar a 500 persones el diumenge, una zona de lounge, un bar frankfurt i una barbacoa que es pot reservar per grups.

L'aventura americana

“A tots ens fa il·lusió travessar l'Atlàntic”, diu Manresa quan li preguntes pel restaurant que acaba d'obrir amb un inversor local al centre financer de Miami, una plaça que fins ara controlava tan sols José Andrés. Es tracta d'un espai de sostres alts, de fusta, amb l'única pretensió de servir “una bona cuina de tapes barcelonina”. Al Kauai hi té penjada una ressenya del Miami Herald. “Hem fet el càtering de la Miami Fashion Week, on també vam veure Custo Dalmau desfilar, i estem contents.”

Les 'google glasses' i l'hort

Òscar Manresa s'ha instal·lat a la UPC i des d'allà gestionarà els seus restaurants i iniciarà diferents projectes d' innovació i empresa. Té un hort de 10.000 metres quadrats al Prat de Llobregat i vol crear sinergies amb la universitat: “Junts podem millorar coses com la qualitat, el sabor i el color del tomàquet.” I vol treballar també amb les possibilitats de les google glasses perquè quan cuines “la seva càmera pot difondre tot el que fas per internet”.

rock&roll i telefèric

La joia de la corona és el restaurant Torre d'Altamar, dalt la torre del telefèric de la Barceloneta (un dels arquitectes va ser Eiffel) que el 1929 ja existia: “La gent hi menjava abans d'anar a l'Exposició Universal”. Karl Heinz Müller va confessar que mirant les seves vistes privilegiades va ser on va decidir tornar la fira Bread&Butter a Barcelona el 2015. Manresa també té un restaurant de pasta dedicat a la sèrie Los Soprano, a Gavà, i el 99% Moto Bar, un tex-mex de qualitat a la botiga Harley de Barcelona que porta amb Loquillo (tocaven la guitarra junts). El vol franquiciar i fer una mena de Hard Rock amb música en directe que difondrà per internet.

“Amb Romain Fornell aportarem una estrella a la Boqueria”

Aquesta tardor Manresa s'unirà a Romain Fornell per ocupar un dels locals dels porxos de la Boqueria (fins ara mig abandonats) que serviran menjar fet a casa nostra. Hi ha altres cuiners implicats, com Carles Abellán i Quim Marquès, que fa un any ja explicava a aquest diari que tindrà una botiga d'arrossos. “Amb Romain aportarem una estrella Michelin a la Boqueria”, diu Manresa, que té en societat amb el xef la cocteleria Rian de Rian als baixos del Palace de Barcelona. A sobre hi ha el Caelis,l'aposta gastronòmica de Fornell, amb una estrella a la guia vermella.

El xef no és nou a la zona. Al costat del mercat té des de fa dos anys Casa Guinart amb David Moyà, quarta generació d'un local que durant més d'un segle va ser xarcuteria. Hi serveixen racions cuinades amb productes de les parades. Autodidacte, Manresa té bons equips. “El secret de l'èxit és envoltar-se de gent millor que tu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT