Societat

El paradís del càmping

Catalunya és l'opció més escollida a l'hora d'anar de càmping gràcies a la zona turística de la Costa Brava El nombre de pernoctacions en zones d'acampada ha augmentat un 9,5% en els residents a l'Estat

Una petita parcel·la i una tenda de campanya, a la costa o a la muntanya, en un poble o lluny de la civilització. El càmping és una de les opcions que han perdurat en el temps com a alternativa econòmica i bastant propera a la filosofia “fes-ho tu mateix”, tant de moda amb les inicials angleses DIY (do it yourself). Segons dades de l'Insti-
tut Nacional d'Estadística (INE), el mes de juny passat el nombre de pernoctacions a càmpings va augmentar respecte al mateix mes de l'any anterior. Hi va haver un increment del 9,5% en residents a l'Estat i un descens d'un 8,5% en els estrangers. Aquest augment és coral a tots els allotjaments turístics extrahotelers, que van tenir un increment del 3,2%.

Segons l'INE, Catalunya és el destí preferit de l'Estat espanyol per la gent que tria l'opció de càmping, amb 1,7 milions de pernoctacions el mes de juny, i Torroella de Montgrí (Baix Empordà), el poble per excel·lència, seguit de Benidorm (Marina Baixa) i Salou (Tarragonès).

Aquest estiu no és cap excepció, i com a mostra, l'Europcàmping de Sant Antoni de Calonge. El gerent del càmping ho explica ras i curt: “Ho tenim ple.” Segons diu, l'emplaçament a la Costa Brava i la situació concreta del càmping hi ajuden. “Agrada molt a les famílies i a la gent gran perquè és un terreny molt planer i perquè és dins del poble”, fet que permet aparcar el cotxe i desplaçar-se caminant o amb bici.

“Hem construït dues àrees de piscina noves i molt grans, és molt atractiu per al turista”, diu el gerent del càmping de Calonge. La Costa Brava és la zona turística amb els càmpings més concorreguts de Catalunya, i és que aquest tipus de ciutats de vacances no només ha perdurat sinó que ha evolucionat amb el temps i, la majoria, sobretot els més propers a nuclis turístics, han anat sofisticant les seves instal·lacions per convertir-se en una atracció per ells mateixos.

La Costa Brava s'emporta el primer premi, però l'estiu també convida a aventurar-se en un càmping de muntanya. Els que hi ha al Pirineu també reben una gran quantitat de persones, sobretot famílies, que aprofiten els bungalous i les parcel·les per “gaudir de la natura i les activitats que en els nostres entorns es poden realitzar”, segons explica un portaveu de l'Associació de Càmpings de Muntanya i del Pirineu Català, Ocipirineu.

A la zona hi ha una preferència pels bungalous, i tenen una ocupació del 80% durant l'estiu. Tot i això, els caps de setmana i els ponts de tot l'any també reben gent que vol aprofitar les caminades, les rutes de bicicletes i les curses, o les activitats d'aventura com ara l'escalada, el parapent i el barranquisme. També ho aprofiten per conèixer la cultura de l'indret, mitjançant el romànic, la gastronomia i les festes populars.

A Catalunya hi ha al voltant de mig miler de càmpings, i estadísticament els categoritzen en primera, segona i tercera classe. Segons l'INE, els càmpings més concorreguts són els de segona.

Pels que viatgen fora de Catalunya, la tenda de campanya també és una bona opció per fer que el pressupost de vacances no es dispari. És el cas d'en Gerard, que acaba d'arribar a Menorca amb la seva parella. Va carregat amb un parell de motxilles i una tenda de campanya que ha plantat a la parcel·la d'un càmping proper a Ciutadella. “És una manera d'allotjar-te diferent de la que fas durant la resta de l'any, estàs al teu aire”, reflexiona.

Malgrat que s'ha registrat un increment de l'1,2% en els preus dels càmpings respecte a l'any passat, una de les opcions que en Gerard sempre té en compte a l'hora d'anar de vacances és aquesta perquè, segons ell, “t'apropa a l'entorn natural” i és molt més econòmica: “Tot i que en temporada alta continua sent car, no ens hauríem pogut permetre anar a Menorca en aquesta època de l'any allotjant-nos en un hotel.”

LA XIFRA

1,7
milions
de pernoctacions hi ha hagut en càmpings de Catalunya durant el juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes