Societat

Les tempestes causen petites inundacions al Baix Empordà

La pluja d'estiu va afectar ahir sobretot Palamós, Calonge i Castell-Platja d'Aro

Rupià es queda tres hores sense llum

A Girona ciutat s'acumulen més de 75 litres

Les tempestes d'estiu que van afectar al llarg del dia d'ahir arreu de les comarques gironines van causar sobretot incidències al Baix Empordà. Els bombers van rebre una vintena d'avisos només entre les dues i les tres de la tarda a la zona de Palamós, Calonge i Castell-Platja d'Aro. La majoria d'actuacions que van haver de fer-hi van ser per inundacions de garatges, plantes baixes i algun local, però no hi va haver cap incidència destacada, segons va comunicar el cos. Segons informava Ràdio Palamós, que parlava de 40 litres d'aigua per m², els problemes més importants van passar a la zona del mercat municipal i la platja Gran es va haver de tancar perquè s'hi van vessar aigües residuals. La intensa pluja d'ahir al migdia i primera hora de la tarda a la zona va fer que el telèfon d'emergències 112 registrés una quarantena de trucades des del Baix Empordà en aquesta franja horària. En total al llarg del dia va rebre'n 52.

A primera hora del matí, en canvi, les tempestes havien afectat sobretot la zona de Girona ciutat, on van caure 31 litres per m² en 30 minuts. La important acumulació d'aigua que hi va haver va fer que la policia local tanqués la riera de Can Camaret per seguretat. Al llarg del dia va haver-hi més tempestes i fins a les vuit del vespre van caure un total de 75 litres, una de les xifres més altes de Catalunya.

També al matí va ser important la intensitat de pluja que hi va haver a la Tallada d'Empordà (20,1 litres en 30 minuts) i a la Bisbal d'Empordà (20,5 litres). A la tarda, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, van destacar la de Castell d'Aro (21,4 litres) i la de la Vall d'en Bas (20,4 litres).

Rupià, sense llum

Arran de la tempesta també hi va haver problemes de subministrament elèctric a la zona de Rupià. Concretament, un llamp va impactar amb una línia al voltant de les deu del matí i això va causar un tall que va afectar el municipi i de manera generalitzada que no va quedar resolt fins a dos quarts de dues de la tarda. Fonts d'Endesa van explicar que també hi havia hagut altres incidències esporàdiques en altres punts, sobretot per l'activació del sistema de prevenció.

LES XIFRES

75
litres/m²
es van recollir al llarg d'ahir a la ciutat de Girona fins a les vuit del vespre, quan continuava plovent.
3,5
hores
va estar la zona de Rupià sense llum per una avaria a causa d'un llamp.

La séquia recupera la normalitat

La séquia Monar va recuperar ahir, a partir de les cinc de la tarda, el pas de l'aigua, després que diumenge es produís el trencament d'una de les parets de la infraestructura. L'avaria va tenir lloc a l'altura de la fàbrica Gassol de Salt, i en aquell moment ja va ser considerada “greu” pels tècnics que la van inspeccionar. Ahir al matí, però, segurament també arran de les intenses pluges, l'Onyar va recuperar notablement el seu cabal.

Segons van explicar ahir fonts de l'Ajuntament de Salt, personal de l'empresa Benjac, SA, que des del 1992 explota les centrals de generació elèctrica del Molí i la de Montfullà, ha treballat intensament per posar en servei la séquia dins el termini que els tècnics van determinar. La prioritat dels tècnics i enginyers que hi han treballat aquests dies, però, ha estat mantenir el cabal ecològic mínim per garantir que els peixos i les aus que hi viuen no en sortissin perjudicats. La séquia Monar és coneguda per la gent de Santa Eugènia i Salt com “el Rec”. Té l'inici a la resclosa de la Pilastra –també coneguda com Cal Gegant–, a Bescanó, i finalitza al riu Onyar, només uns metres a prop del pont de Pedra de Girona.

j. trillas



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva