territori

Josefina Guasch, la dona del xotis que revoluciona Reus

Va arribar a la capital del Baix Camp amb 18 anys per a fer de minyona i és l'autora de l'himne 'oficiós' del comerç de Reus

Fa qüestió d'una setmana sorgia a les xarxes socials una cançó casolana dedicada al comerç de Reus, que animava a venir a comprar a la capial del Baix Camp, i que va tenir un gran impacte mediàtic. Reusdigital.cat ha aconseguit contactar amb la seva autora. Es tracta de Josefina Guasch, una dona de 78 anys natural de l'Espluga de Francolí, però arrelada a Reus, i que es considera reusenca de cap a peus. Com qui no vol la cosa, i sense fer soroll, el seu 'hit' s'ha fet famós després de penjar-lo el gener de 2014 a Facebook. És la màgia d'Internet.

La cançó sorgeix després d'escriure la lletra en forma de poema. "Ho havia fet i llavors vaig pensar amb el xotis La Calle de Alcalá, de Las Leandras, i ho vaig relacionar amb els carrers de Reus, em va venir bé la lletra", afirma Josefina Guasch, asseguda en una cadira de casa seva. La seva filla va proposar gravar la cançó mitjançant un telèfon mòbil i, per no posar només la veu, va "buscar algunes fotografies de Reus i ho va col·locar".

"Està fet a Reus i per a Reus", diu amb seguretat. Amb modèstia explica que el tema s'ha fet famós "perquè ha sortit als mitjans de comunicació". "Algú ho devia veure...", expressa. Tot i això, no deixa de dir que "és una cosa casolana".

La Josefina afirma que sempre li ha agradat escriure, amb les seves "limitacions, perquè no tinc estudis". Natural de l'Espluga de Francolí, va anar fins als 12 anys al col·legi. Va venir a Reus per a fer de minyona amb 18 anys, i es va casar a la  capital del Baix Camp. De fet, l'autora de la cançó es pot sentir una reusenca autèntica, ja que l'avi del seu marit era cosí germà d'Antoni Gaudí. Encara assisteix a trobades gaudinianes en representació de la família del seu difunt marit. "Això d'escriure sempre m'ha fascinat, però la vida et porta per altres coses", diu emocionada.

I com li surten aquests textos? De forma espontània, sobretot amb temes d'actualitat. Per exemple, fa un temps, quan es va casar la filla de José Maria Aznar, va dedicar-li una poesia donant-li les gràcies per haver incrementat les pensions, i va tenir gran repercussió a les xarxes socials. "Tot és fet a casa, i ho penjo al meu perfil de Facebook", no hi ha més, explica. Reconeix que ella no entén de poesia i no sap "ni que és la mètrica", perquè escriu en "forma de sentiments". És d'aquesta forma que li surten els poemes. L'autora només s'ha presentat a un concurs, i va guanyar. Es tracta dels Jocs Florals d'Almoster de l'any 2013, amb un poema dedicat a l'amor de mare.

'M'agrada el comerç de Reus'

La cançó comença dient "passejant de baix a dalt, de Llovera al Mercadal...", quina millor forma d'iniciar-la. Un passeig pels principals carrers de la ciutat, i el famós tomb de ravals. "M'agrada el comerç de Reus i la ciutat, dels 18 anys que hi visc, imagina't", diu rient la Josefina.

Reconeix que alguna frase potser "no agrada als comerciants de Reus", però no té problema en afirmar que "vaig fer-ho per mi, com una sàtira" Després de l'èxit obtingut, la Josefina estarà pensant en un altre 'single'? "Potser sí", diu entre rialles, "però això t'ha de sortir". Per ella, la poesia no és "com una modista, és un sentiment que et surt o no et surt, no pots escriure del que et diuen".

No és l'únic poema dedicat a Reus. De fet, aquest dijous participarà en el Dia Mundial de la Poesia a la Biblioteca Xavier Amorós. Interpretarà un escrit dedicat a la ciutat. La Josefina forma part del grup de declamació dels Amics de Reus, i també de l'associació Dones Ganxetes. Abans, havia estat al col·lectiu Unió de Dones de Reus i Comarca, del Centre de Lectura.

La modèstia regna en aquesta lletrista i cantant. "Ha estat casualitat aquest èxit", assegura. L'autora del 'hit' se sent "satisfeta, però vull dir que són coses que faig per mi, no per donar-me importància o que la gent me'n doni". Malgrat tot, no amaga estar "contenta" per la repercussió que ha tingut, però "vull que comprenguin que no és un tema del comerç de Reus, simplement al posar-ho a Facebook ha tingut rebombori".

'Reus sempre s'ha distingit pel teatre'

"La cultura de Reus està molt bé", comenta la Josefina Guasch quan se li pregunta per la salut cultural de Reus. Sempre està oberta a iniciatives culturals, de la ciutat i de l'entorn. El dia 17 participarà en el Dia de la Gent Gran que organitza l'Ajuntament de la capital del Baix Camp. Ens ha avançat part del poema: "Parlaré de les autoritats del consistori, de la Generalitat i de Mariano Rajoy". Gairebé tot l'escrit és en clau de broma, perquè pensa que "la gent gran el que no vol és seriositat".

Les persones que coneixen a Josefina Guasch la tenen reconeguda. "Si em diuen per participar en actes, ho faig encantada sempre que pugui", diu. Després de la publicació i èxit de la cançó oficiosa del comerç de Reus, l'autora va rebre molts comentaris al respecte, els quals "agraeix", tot i afirmar que "el que em diu la gent molts cops no m'ho crec, simplement escric els meus pensaments".

Sempre amb bon humor

L'objectiu de la Josefina no és fer mal a ningú, ni entrar en malentesos. Totes les seves poesies i cançons destaquen pel toc de sàtira i humor que hi inclou. Als seus 78 anys, és una dona trempada que busca passar-ho bé amb l'escriptura. "Això de ser gran i no voler ser-ho, malament", rebla, i inclou que quan un ja té una edat "el bon humor ajuda a viure". Fins i tot, mentre parlem, en recita una poesia sobre aquesta temàtica. Quina varietat.

I perquè no riure's d'un mateix? La Josefina ho fa sense cap inconvenient: "També m'ho passo bé mofant-me de mi". De fet, té una cançó dedicada a ella, que comença dient Com una bola..., "perquè jo estic grassa, i no me n'amago pas", explica. Un dia, davant del doctor Sabaté -metge que es dedica a la gent gran- va decidir interpretar-la i em va dir que "l'humor que jo feia no l'aconseguia tothom, i que riure's d'un mateix era intel·ligent".

"A més té bona veu", li comento. "No, si us plau, no tinc bona veu", em contesta. "El que tinc són 78 anys i bon humor", conclou. Qui sap si d'aquí a un temps tornarem a escoltar una cançó seva. L'èxit, per la Josefina Guasch, està assegurat.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona