Societat

Societat

El Pirineu s'encén d'alegria

Els pobles fallaires celebren amb un repic de campanes i fogueres la proclamació de les falles com a Patrimoni de la Humanitat

Es crea a Andorra un ens internacional que vetllarà per la tradició

Ahir va ser dia de celebració als pobles fallaires del Pirineu. Al matí, algunes escoles van portar els alumnes a celebrar-ho. A Durro, a la Vall de Boí, els alumnes de l'escola van assistir a una projecció d'un documental sobre les falles i a l'explicació del que suposa la declaració de la festa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. Després es va celebrar una xocolatada a la qual també hi van assistir veïns del poble i alguns fallaires amb la falla portada al coll, segons va recollir l'agència ACN. Oriol Mentuy, fallaire de Durro, va explicar que les falles són una tradició que passa de pares a fills i que ja comença de ben petits. “L'emoció és molt gran”, va dir, en veure com la gent de fora i d'altres països reconeix la importància cultural i patrimonial de la festa.

A la tarda, els campanars dels seixanta-tres municipis fallaires de banda i banda del Pirineu (Catalunya, Andorra, Aran, Occitània, la Ribagorça aragonesa) van repicar a 2/4 de 8 del vespre, moment en què veïns i fallaires es van reunir, en molts d'aquests pobles, a les places per celebrar amb una petita foguera la consecució del reconeixement mundial a la seva festa ancestral. Ho van fer els pobles grans i també els més petits. A Isil, amb només quaranta habitants, la meitat dels veïns es van aplegar al vespre, malgrat el fred, al voltant d'una foguera i van homenatjar els fallaires que en moments difícils, com la Guerra Civil, la postguerra o el despoblament del Pallars durant la segona meitat del segle XX, van mantenir viva la tradició de la baixada de les falles enceses la nit de Sant Joan.

Organització internacional

La celebració continuarà avui amb una trobada de les entitats i els municipis fallaires a Andorra. El principat pirinenc ha estat qui ha liderat la candidatura de les festes de foc del solstici d'estiu del Pirineu, com s'ha anomenat la candidatura, al costat de l'Estat francès, l'espanyol, el govern català i els municipis implicats. Durant la trobada d'avui, està previst que s'aprovi la constitució d'un organisme internacional per promocionar i protegir les festes de foc pirinenques, en la qual participaran Aragó, l'Aran, Andorra, Catalunya i França. L'objectiu d'aquest ens serà vetllar per la salvaguarda de les festes i atendre el seguiment que farà la Unesco de l'activitat de les falles durant els pròxims anys, segons va explicar ahir des de Lleida la vicepresidenta de l'Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isus.

Isus va destacar el caràcter fortament arrelat i sentimental que tenen les falles per als pobles pirinencs. Es tracta d'una tradició ancestral i comuna en moltes comunitats pirinenques, tot i que amb denominacions diferents (falles a la Ribagorça, el Pallars, l'Alt Urgell i Andorra, brandons a Occitània i haro a la Val d'Aran) i algunes variants segons el territori, en la qual intervenen el foc, els arbres, el ball i la música durant la nit de Sant Joan. Originàriament tenia el seu origen en ritus pagans sobre la fecunditat, les collites i el solstici d'estiu. Durant el despoblament del Pirineu va anar de baixa, però a partir dels anys noranta es va començar a recuperar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Taula Eix Pere IV: deu anys de lluita urbanística i social

Barcelona
MEDI AMBIENT

L’escola Marià Cubí de Malgrat, referent d’innovació energètica

Malgrat de Mar
cadaqués

El nou contracte de deixalles es comença a aplicar, si bé serà lent

cadaqués
SOCIETAT

Mataró homenatja Joaquim Arenas, impulsor de la immersió lingüística

Mataró
ADMINISTRACIONS

Judith Ibáñez serà distingida amb la medalla d’or de Cornellà

Cornellà DE LLOBREGAT
ADMINISTRACIONS

La seu de la Diputació a les Terres de l’Ebre, a ple rendiment

Tortosa
societat

La Copa Amèrica ja té el seu propi Pla de Mobilitat

Barcelona
JUDICIAL

Pla de mobilitat a la Barceloneta per la copa Amèrica de vela

Girona
INFRAESTRUCTURES

Afectacions a la mobilitat a l’entorn de la Plaça Espanya per les obres a l’L8

Barcelona