Societat

Cassolada pel català a Perpinyà

La reforma de l'ensenyament públic francès amenaça l'ensenyament de la llengua catalana

La mobilització tindrà lloc dissabte 6 a dos quarts de tres al Castellet de la capital nord-catalana

L'Associació de professors de llengua catalana (Aplec) de la Catalunya Nord ha fet una crida “als professors de català de les escoles, col·legis i liceus de l'ensenyament públic, a les associacions culturals i col·lectius per la defensa de la llengua, els pares d'alumnes, els alumnes i ex-alumnes de català i a la població en general” per participar a una cassolada al peu del Castellet de Perpinyà, que serà seguida d'actuacions musicals, en defensa de l'ensenyament de la llengua del país. La mobilització tindrà lloc dissabte 6 a dos quarts de tres de la tarda. Partits polítics i entitats culturals han fet seva la crida dels professors i convoquen també a l'acte reivindicatiu.

Reducció i desaparició

A la Catalunya Nord ha d'entrar en vigor una nova reforma als col·legis de secundària. Segons els textos, l'ensenyament de les “llengües regionals” no s'hauria de veure afectat, tanmateix existeixen disparitats en la interpretació entre diferents establiments educatius. Aquest fet compromet greument el futur de l'ensenyament del català en l'educació pública. Efectivament, es constata una reducció d'hores de llengua catalana d'entre un 30% i un 75% segons l'establiment escolar; fins i tot la supressió pura i simple de la secció bilingüe francès-català votada en el darrer consell d'administració del col·legi de Prada del Conflent.

El ministeri d'educació francès havia assegurat que la reforma “no tindria efectes negatius sobre les seccions bilingües” i això és cert en l'acadèmia de Bretanya i fins i tot en el País Basc, entre altres. Ara bé, el rectorat de Montpeller, del que depenen els col·legis públics nord-catalans, no dóna el pressupost necessari als establiments perquè puguin mantenir el nombre d'hores de català.

L'ensenyament bilingüe és una secció que comença a l'escola maternal i que continua fins a terminal. Si al col·legi de secundària es veuen reduïdes les hores de manera important, les escoles i els liceus es veuran afectats, el que significaria la mort de l'ensenyament del català.

Pel que fa a l'opció del català oberta a tots els alumnes a partir de 6è serà suprimida en alguns col·legis. Aquesta tendència general tindrà moltes conseqüències negatives, segons l'Aplec (Associació de professors de llengua catalana) com, per exemple, la disminució del nombre d'alumnes que poden escollir el català com a ensenyament complementari i, per tant, la pèrdua de l'oportunitat de descobrir la llengua i la cultura “regionals”. Hi hauria, doncs, “un empobriment de l'ensenyament del català i una amenaça pels projectes existents, així com l'augment de les desigualtats entre col·legis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA