ORIOL ABULÍ

AUTOR D'UN TREBALL PREMIAT SOBRE LA VOLADURA DE LLERS AL 1939

«Em sorprèn que la voladura de Llers es conegui tan poc»

Va fer un treball de recerca sobre la voladura de Llers el 1939

Oriol Abulí ha obtingut un premi al certamen estatal de joves investigadors que es fa a Màlaga per un treball de recerca sobre La voladura de Llers de l'any 1939, que va fer el curs passat mentre estudiava a l'IES Narcís Monturiol de Figueres. Va presentar-lo al concurs animat pel seu professor Ferran Aisa i, com gairebé passa en cada edició amb els treballs presentats per aquest centre, va ser guardonat entre 270 que es van presentar. El premi ha estat 1.000 euros i una estada de quinze dies al Centre Superior d'Investigacions Científiques.
–Què s'explica en el treball?
–«Tracta de l'explosió que hi va haver a Llers l'any 1939 i que va provocar que tot el poble quedés destruït. El van fer explotar els republicans durant la Guerra Civil perquè l'exèrcit nacional no pogués aprofitar uns explosius que tenien a tocar del poble.»
–Per què va escollir aquest tema?
–«Va ser una proposta que ens va fer el tutor. Jo no en tenia ni idea, d'aquests fets, però em va atraure.»
–Què és el que més l'ha sorprès del que va passar?
–«Que tot i la magnitud del fet es conegui tan poc. No hi ha gaire informació sobre aquest tema.»
–Quina va ser la magnitud de l'explosió?
–«Només van quedar una vintena de cases dretes, la resta, que eren unes 400, van quedar totalment o parcialment derruïdes».
–I víctimes humanes?
–«Van avisar que hi hauria una explosió, que farien volar el poble, i la gent va marxar. No sé per quin motiu, però va haver-hi un retard en l'explosió i l'alcalde i tres persones més van tornar, perquè segurament no s'ho creien, i van resultar morts.»
–A on va trobar material?
–«Vaig buscar coses als ajuntament de Llers i de Figueres, als arxius comarcals i a la biblioteca i també vaig poder parlar amb dues dones que havien viscut l'explosió.»
–Aquest curs ha començat estudis universitaris de turisme. Es considera un bon estudiant?
–«Sí. De fet, estudiar per als exàmens no m'entusiasma gaire, però si veig que ho de fer, ho faig. Especialment si són coses que m'interessen.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.