Societat

Itàlia

Terratrèmol

La Fiscalia de Rieti investiga si s'havien seguit les mesures antisísmiques

Giuseppe Saieva ordena indagacions sobre els edificis que s'han ensorrat i que havien estat reestructurats feia poc

Itàlia va establir noves normes de prevenció per a les construccions després del terratrèmol del 2009

La Fiscalia de la província de Rieti, a la regió del Laci, una de les zones més afectades pel terratrèmol de que ha devastat diverses poblacions del centre d'Itàlia, ha obert una investigació sobre les tasques de prevenció als edificis que s'han ensorrat després del sisme.

Segons ha informat la televisió pública italiana RAI, el fiscal en cap, Giuseppe Saieva, coordina les investigacions al voltant de la hipòtesi d'un delicte de “desastre dolós” que implicaria l'omissió de les pertinents mesures de seguretat antisísmiques.

Saieva ha disposat l'ordre d'indagar sobre tots aquells edificis que s'han ensorrat i que havien estat reestructurats fa poc, com l'escola d'Amatrice o el campanar de la ciutat d'Accumoli.

En paral·lel, s'estan succeint les crítiques dels experts que indiquen que a Itàlia podria fer-se molt més per protegir la infraestructura dels seus edificis de l'impacte dels sismes.

Manca de “cultura de la prevenció”

El President del Consell Nacional de Geòlegs, Francesco Peduto, ha assenyalat en una nota de premsa que “fa anys” que denuncien que el país està “lluny d'una cultura de la prevenció”.

“Caldria una normativa més coherent amb la situació del territori italià”, ha declarat. “Proposem que classifiqui des del punt de vista sísmic els edificis. A més, és fonamental un pla del Govern per assegurar tots els edificis públics”, ha afegit.

D'altra banda, Peduto ha assenyalat la necessitat de crear una “consciència cívica” en l'àmbit de la prevenció sísmica a través de l'educació a les escoles per “fer més conscient la població dels riscos”.

Fabio Tortorici, que encapçala diversos estudis de l'Institut Geològic Italià, ha explicat que “a Itàlia es pot preveure un terratrèmol de 6,3 de magnitud cada 15 anys de mitjana”.

“Aquesta dada hauria de fomentar un augment de la cultura de prevenció sísmica i protecció civil”, ha afirmat.

El terratrèmol d'aquest dimecres tenia una magnitud de 6,2 i va arribar als 10 quilòmetres de profunditat en la superfície terrestre multiplicant la seva força destructiva, segons apunta l'Institut Geològic Estatunidenc.

El 2009 un altre terratrèmol va devastar la històrica ciutat d'Aquila, va acabar amb la vida de 300 persones i va deixar-ne 55.000 més sense llar.

Un any abans, experts de Protecció Civil van realitzar un estudi que va revelar que tan sols el 14% dels edificis en la franja més vulnerable del país estaven condicionats segons la normativa de seguretat sísmica.

Després de la tragèdia del 2009, es van establir noves normes antisísmiques per a les noves construccions, que des d'aleshores han d'implantar-se.

Els edificis antics –que són la majoria a Itàlia– han quedat exclosos d'aquestes noves mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Celler de Can Roca, un dels premiats en polítiques de recursos humans

girona
SERVEIS

Interrompuda la circulació de trens entre Tarragona i Torredembarra per un incendi pròxim a la via

Tarragona
alemanya

Ja són cinc els morts en les inundacions de Baviera i Baden-Württemberg

barcelona
SOCIETAT

Protesten contra la fira de drons pels vincles amb la indústria armamentística

Barcelona

Nova campanya amb descomptes per esterilitzar animals de companyia

porqueres

Proposen les Aules Sènior de Mataró per rebre la Creu de Sant Jordi

Mataró
societat

Alerten d’un intent d’estafa simulant ser el compte oficial de la Casa Natal de Dalí

figueres
SERVEIS

Sabadell avança la temporada de piscines per la calor

Sabadell
societat

La Plaça del Vi acollirà la 8a edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona