Societat

Talieh Farzannejad

Membre de la comunitat bahà'í

“A l'Iran volen exterminar la comunitat bahá'í”

Farzannejad va néixer a l'Iran, bressol de la Fe Bahá'í. Va deixar el seu país per venir a estudiar arquitectura a Barcelona el 1971, anys abans que esclatés la revolució islàmica de Khomeini, que va agreujar la situació dels bahá'ís en aquell país.
La seva família va ser represaliada a l'Iran?
Als meus pares els van prendre la pensió i al meu tiet, enginyer que tenia una fàbrica, li ho van prendre tot. Recordo que jo tenia una foto de carnet del meu tiet i quan la vaig donar a la meva tieta es va emocionar... Era l'única cosa que li quedava de tot el que havia tingut.
Això va passar fa molts anys, però, ara, què passa?
La situació és cada cop pitjor, però no només per als bahá'ís. A l'Iran, des de la revolució islàmica, no es reconeixen els drets de la persona i els bahá'ís, com els cristians i els zoroastrians, i fins i tot els sufís, són perseguits. Hi ha una veritable operació d'extermini contra les religions que no són l'oficial.
L'Iran és el bressol de la Fe Bahá'í?
Sí. A mitjan segle XIX, Bahá'ú'lláh, que per a nosaltres és el missatger de Déu, va tenir les seves revelacions quan estava empresonat a Teheran. Allà va néixer la nostra fe, que des del principi va ser perseguida pels poders religiosos de l'època. No agradava perquè de seguida va tenir molts seguidors, entre els quals molts musulmans; per això, el mateix Bahá'u'lláh, el nostre profeta, va haver de fugir del país i exiliar-se a Terra Santa. A finals del segle XIX i principis del XX, més de 20.000 bahá'ís van ser martiritzats a causa de les seves creences.
L'Iran és on hi ha més bahá'ís?
Primer sí, però ara estan repartits per tot el món. La literatura bahá'í està traduïda a més de 800 idiomes i dialectes. A Catalunya som 50 comunitats...
Abans de la revolució islàmica hi havia mig milió de bahá'ís i ara en queden 300.000...
Sí, aquestes són més o menys les xifres. El que és cert és que són la minoria religiosa més àmplia.
Quina és la situació dels bahá'ís iranians?
A molts els cremen les cases. Els seus cementiris són constantment saquejats perquè són ciutadans que no tenen drets. Els joves no poden anar a la universitat i si volen fer una carrera han d'ometre la seva fe, cosa que, òbviament, no fan. Fins i tot als nens de primària els fan fora de les escoles i són els seus pares o mestres bahá'ís els que els ensenyen en cases particulars. Ara hi ha una campanya per perseguir aquests mestres; els fan fora de la feina i els treuen tots els drets que tenien com a funcionaris... És una operació d'asfíxia.
S'exilien del país?
Poc. En general intenten quedar-s'hi i no deixar-se vèncer. És una lluita força desigual, però en general els bahá'ís mentre poden resisteixen.
I els fidels de la resta del món feu campanyes de denúncia?
Les comunitats bahá'ís de tot el món fan saber el que passa a l'Iran, però els abusos són periòdicament denunciats en tots els fòrums de drets humans internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Èxit de la Fira de Nadal de Tossa de Mar

TOSSA DE MAR
SOCIETAT

Portobello, la truita guanyadora del concurs del Modoni de Llagostera

LLAGOSTERA
SOCIETAT

Marxa per la vida en suport a les mares israelianes i palestines

GIRONA

Barcelona reunirà al juny 14 regions del món per tractar l’adaptació climàtica

BARCELONA
SOCIETAT

Girona, entre les millor ciutats petites del món per viure

GIRONA

Una dona mor atropellada en creuar la N-230 a Lleida

LLEIDA
L’escàndol de la pobresa

Vivint al dia

L’hospitalet de Llobregat
Medi ambient

Musclos farcits de plàstics

Barcelona
EDUCACIÓ

El 95,1% dels alumnes de primària han usat el val escolar

BARCELONA