Urbanisme

Sis anys de tràmits i obres amb pandèmia pel mig

Ni el pressupost ni els terminis d’execució seran els que es van anunciar l’any 2016

La clínica, però, és també la primera concreció d’un projecte de ciutat que redissenya l’entrada sud de Girona

El 6 de juliol del 2016, aquest diari obria portada anunciant el projecte de la nova Clínica Girona al carrer de Barcelona. El dia abans, la direcció del centre mèdic havia presentat oficialment el nou edifici. La inversió prevista era de 52 milions d’euros (les últimes actualitzacions indiquen que seran uns 65 milions) i es confiava que l’entrada en servei seria el 2019 i finalment serà aquests dies de Setmana Santa del 2022. Els projectes d’aquesta d’envergadura són un llarg camí de creu i la Clínica Girona no és cap excepció en aquest sentit.

També és cert que, a banda de l’habitual allargament dels terminis que es pot atribuir a la tramitació administrativa dels projectes, en aquest cas concret cal afegir-hi circumstàncies excepcionals: la pandèmia, primer, amb unes restriccions de mobilitat que van alentir els treballs, i, a continuació, la crisi econòmica que se’n va derivar (augment dels costos de materials, així com falta de proveïment) han estat elements determinants.

Malgrat tot, aquell titular de portada del 2016 continua plenament vigent sis anys després en un aspecte: “La nova clínica canviarà l’entrada sud.” Mirat des d’aquesta perspectiva, el trasllat de la Clínica Girona no és només la mudança d’un centre mèdic –del carrer Maragall al carrer Barcelona–, sinó una peça clau per transformar l’entrada de la ciutat, i sis anys ja poden semblar un termini més acceptable. El 2016, la imatge d’aquest eix encara era de naus industrials abandonades que ja acumulaven set anys de degradació. L’arrencada del projecte de la clínica i la seva inauguració han de desencallar la resta del sector, amb el benentès que per ara és la inversió privada la que porta el timó al carrer de Barcelona, amb la clínica i, més al nord, la remodelació del centre comercial Hipercor.

Ara tocarà moure fitxa pels projectes a càrrec de les administracions públiques que han de seguir configurant aquesta nova entrada. I, de projectes, no en falten: aparcament dissuasiu per a uns 220 vehicles a la rotonda del Mas Gri; futur institut Ermessenda a l’espai de l’antiga fàbrica Simon, on per ara s’han enderrocat les antigues naus; en aquest punt i a l’altra banda de carrer, projecte de la Casa de la Tecnologia i Museu de les Matemàtiques al xalet Soler... Al xalet està previst iniciar les obres aquest 2022. Més hemeroteques i cronologies en marxa.

La cronologia d’un projecte a través de les efemèrides d’aquest diari

2016
06-07
La direcció de Clínica Girona
presenta el projecte de la nova clínica. La llicència d’obres està demanada per començar els treballs a finals d’aquell mateix any i es confia que el nou equipament pugui entrar en servei l’estiu del 2019.
2018
02-02
La junta de govern de l’Ajuntament
de Girona atorga la llicència d’obres. Es preveuen 26 mesos de treballs i es calcula que la nova clínica podrà obrir al cap de dos anys i mig. És a dir, cap a l’estiu del 2020, just un any més tard del previst.
2018
20-02
Comencen
les obres amb l’enderroc de dues de les tres naus que hi havia a la zona (el novembre anterior ja s’havia enderrocat una altra nau, i l’extracció de terres per preparar un gran forat ja havia començat també uns mesos abans).
2019
04-06
Recta final
de la primera fase. S’està a punt de culminar el gran forat, d’entre 15 i 20 metres de profunditat. Al juliol es preveu fer la llosa i el mateix mes, començar l’edifici. Previsió d’acabar entre el desembre del 2020 i el gener del 2021.
2020
27-02
Comencen
les afectacions al trànsit del carrer de Barcelona per les obres a la clínica. Es redueix la circulació de dos carrils a un en la sortida i entrada de la ciutat per a la urbanització prèvia de la zona (també davant del centre Hipercor).
2021
12-10
Asfaltatge
dels carrers al voltant del nou edifici i carrer Barcelona, i instal·lació de dues noves parades de bus. Les voreres amples, el nou parterre, el nou enllumenat i el carril bici ja donen una idea de la nova configuració del carrer.
2021
07-10
S’anuncia
el 9 de desembre per a l’entrada en servei.
2021
18-11
La falta
d’abastiment fa ajornar l’obertura. No es dona nova data.
2022
12-04
Inauguració
oficial de la clínica amb autoritats i institucions.
2022
18-04
Entrada
en servei efectiva prevista per als pacients i professionals del centre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva