Urbanisme

URBANISME

Parcs metropolitans al dia

L’AMB, juntament amb els ajuntaments, ha acabat diverses obres de millora i adequació a tres parcs metropolitans

La xarxa de parcs que gestiona l’AMB, en col·laboració amb els municipis, ja arriba a 52 espais verds

El parc del Besòs disposa ara d’un tancament a tot el perímetre
L’ampliació del parc de Can Zam gairebé culmina la delimitació final d’aquest espai

El parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), el parc del Besòs (Sant Adrià de Besòs) i el parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat) tornen a estar al cent per cent operatius després d’uns mesos d’intervencions que han permès millorar-hi alguns camins, l’enllumenat i les tanques perimetrals, així com incorporar-hi àrees per a gossos.

Així, al parc del Besòs, l’actuació, amb un cost de 392.167,11 euros, ha consistit en la instal·lació d’una tanca metàl·lica a tot el perímetre, que fins ara estava obert, amb una alçària suficient per impedir-hi l’accés i alhora evitar crear un gran impacte visual. Aquesta tanca suposa una millora de la seguretat del parc.

Tancament per seguretat

El coordinador de serveis de gestió de Parcs i Platges de l’AMB, Jordi Bordanove, explica que el tancament s’ha fet per prioritzar la seguretat al parc i a l’àrea que l’envolta: “L’AMB i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs consideren que aquest espai públic, i qualsevol altre, ha de ser un espai segur. El parc del Besòs queda entre dos barris, la via del tren i les rondes. I és millor que quedi tancat, al vespre i a la nit, per garantir la seguretat de tothom. Hi ha altres parcs, a la xarxa de 52 espais que depenen de l’AMB, que, per les seves característiques, també es tanquen.” Els accessos al parc s’han tancat amb mòduls i portes acabades amb llistons de fusta per tal de diferenciar-los de la resta i remarcar-los com a punts d’entrada al parc. A més, s’ha incorporat un nou accés amb tres portes a la façana de la ronda Sant Ramon de Penyafort. L’AMB ha construït el perímetre d’un total de 777 metres lineals de tanca metàl·lica i 26 metres quadrats d’espai de portes.

Pel que fa al parc de la Muntanyeta, les principals actuacions han consistit a millorar l’accessibilitat dels paviments i la recollida de l’aigua pluvial, augmentar la il·luminació, millorar la visibilitat, crear zones d’estada i nous camins i implementar una nova àrea per a gossos. El conjunt de les intervencions, amb un cost de 360.391,20 euros, s’ha destinat, d’una banda, a una àrea recreativa del carrer Baldiri Aleu i a la finalització de la reforma parcial del 2020, amb la pavimentació de formigó tintat de color vermell i gris. També s’ha traslladat i s’ha substituït la font de les pistes de bàsquet i s’ha col·locat mobiliari prop de l’àrea de jocs infantils. A més, s’ha creat un espai entre la plaça de l’Agricultura i l’escola Barrufet. Els bancs existents s’han dotat d’una plataforma pavimentada. Paral·lelament, al vessant sud de la pineda, s’han condicionat diversos corriols que donen continuïtat al passeig de les palmeres i al camí lateral de la biblioteca fins als miradors. Aquests camins s’han remarcat amb els accessos pavimentats i amb travesses de fusta. A més, per facilitar l’accés al punt amb més pendent, s’hi ha instal·lat una escala de fusta.

El parc disposa d’una nova àrea per a gossos, que s’ha situat al costat de l’àrea de gossos existent al carrer de la Muntanyeta, amb la presència d’una tanca perimetral i una zona d’estada a l’interior, amb bancs, paperera i font. Segons Bordanove, la nova àrea s’ha fet a petició de l’Ajuntament, que havia registrat una gran demanda d’aquest tipus d’espai. “L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat va proposar fer una altra zona per a gossos i s’ha tirat endavant perquè l’AMB considera que aquest tipus d’espai és un equipament més, que representa un punt de trobada d’un col·lectiu que socialitza i viu el parc. I per a això serveixen aquests grans espais verds”, recorda el representant metropolità.

Ampliació a Can Zam

La superfície del parc de Can Zam s’ha ampliat 3,4 hectàrees, que entren a formar part de la gestió de la xarxa de parcs metropolitans (XPM). Segons Jordi Bordanove, aquesta era una zona annexa al parc que ja es feia servir en ocasions com la festa major i que no estava urbanitzada perquè, entre altres coses, s’hi havien fet obres relacionades amb el metro. Finalment, segons Bordanove, les actuacions d’adequació i d’instal·lació d’equipaments s’han pogut tirar endavant. Així, l’obra, amb un cost de 643.828,15 euros, ha permès ampliar la superfície del parc i incorporar-hi nous usos. Entre les principals actuacions que s’hi han dut a terme hi ha l’adequació i millora dels accessos, el reforç de la vegetació amb plantacions d’arbres i arbustos, així com la incorporació de nou mobiliari urbà i enllumenat. D’altra banda, l’AMB ha deixat un espai central buit per flexibilitzar els usos del parc i permetre desenvolupar-hi actes lúdics i culturals de diferents formats. A més, s’han creat noves zones d’estada, una zona de pícnic i un espai per jugar a ping-pong a prop de l’institut.

Amb aquestes actuacions, segons afirma Bordanove, el parc de Can Zam queda plenament operatiu, tot i que encara queden algunes zones per urbanitzar però de mida reduïda. “Són serrells que queden per completar el parc, amb petites àrees que queden per expropiar i que permetran obrir encara més espai”, explica.

El representant de l’AMB assegura que la finalització del parc de Can Zam resumeix la voluntat de l’AMB i dels ajuntament amb els quals col·laboren per posar al dia els parcs metropolitans: “Hi ha un esforç per part dels municipis i de l’Àrea Metropolitana per tenir aquests espais verds i públics al dia i en ple funcionament perquè la ciutadania els pugui disfrutar.”

Segons el representant metropolità, l’ús que es dona actualment al parc de Can Zam demostra la importància de poder disposar d’espais verds d’aquestes característiques i la necessitat de fer-hi millores de manera continuada perquè estiguin adaptats a les necessitats de la ciutadania en cada un dels casos. “El parc és una explosió d’usos, per la seva extensió, la seva connectivitat amb el metro i per la riba del Besòs, és un lloc visitat per milers de persones que l’omplen i el disfruten, i no només el cap de setmana, fent esport, activitats d’educació ambiental o celebració d’aniversaris”, conclou Jordi Bordanove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva