Urbanisme

Medi Ambient

Comença la tramitació de l’ordenança d’aigües grises a Barcelona

Barcelona obre un procés participatiu que dona el tret de sortida a la tramitació de l’ordenança per regular el reaprofitament d’aigua de dutxes i banyeres per a la cisterna del vàter. L’objectiu és que s’aprovi a final d’any. El govern municipal aposta perquè la normativa inclogui tota l’obra nova i grans rehabilitacions de més de setze habitatges o que tinguin un consum de més de 500 metres cúbics a l’any en dutxes i banyeres. Això inclou comerços i gimnasos.

Es calcula que una llar de quatre persones genera uns 200 litres d’aigües grises al dia i que cada persona gasta de mitjana uns 35 litres d’aigua diaris amb descàrregues de la cisterna del vàter. El reaprofitament té un potencial d’estalvi de gairebé un 30% del consum d’aigua potable domèstica a Barcelona, uns 300.000 m³ anuals, segons ha explicat aquest divendres al matí l’enginyer en cap de Barcelona, Oriol Altisench: “Barcelona ha de continuar reduint i optimitzant el consum d’aigua potable. Està fent els deures però ara fem un pas més amb les aigües grises. Estem atacant el moll de l’os del consum d’aigua potable domèstica, perquè la primera despesa d’aigua domèstica és la de les dutxes i la segona, la de les cisternes.”

A Gràcia i al 22@ ja s’aplica obligatòriament des de fa dos anys, mentre que el 2023 es va entregar la primera promoció de pisos de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) que incorporava una petita depuradora al soterrani. Actualment se n’estan construint dues més.

Des d’aquesta primera promoció, al barri del Besòs, Altisench ha remarcat que al marge de l’estalvi d’aigua, també hi haurà un estalvi econòmic per als veïns, calculat en 90 euros l’any per setze habitatges i de 170 per a cinquanta habitatges.

En el cas de les noves construccions a la Marina del Prat Vermell, s’ha optat per omplir les cisternes dels vàters amb aigua regenerada provinent de la depuradora. “És aigua alternativa tractada a nivell de barri, però el que estem preparant ara és una ordenança perquè cada edifici pugui fer aquest tractament de manera individualitzada”, ha resumit l’enginyer.

El procés participatiu tindrà una comissió de seguiment formada per empreses, organitzacions, institucions, universitats i entitats expertes en l’àmbit dels sistemes alternatius d’aprofitament de recursos hídrics i es desenvoluparà aquest mes de març i l’abril. Posteriorment es redactarà el text inicial i es portarà a debat i aprovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.