Urbanisme

El Vall d’Hebron es fa més gran

L’Ajuntament aprova el planejament urbanístic per a l’edifici de consultes externes

Dona llum verd a la construcció d’un edifici de 10 plantes on s’ubicaran 250 consultes

Els veïns del barri del Parc de la Vall d’Hebron reclamen un planejament general i més equipaments

Es preveu que l’edifici de consultes externes pugui entrar en funcionament l’any 2027

La transformació de l’entorn de l’hospital Vall d’Hebron va avançant. El planejament anunciat ja l’any 2017 que ha de convertir la zona en una autèntica ciutat sanitària va fent passos i aquesta setmana passada n’ha fet un que és decisiu. Actualment, el centre hospitalari acull prop de 50.000 persones entre pacients, familiars, professionals i altre personal, una xifra que provoca que els serveis puguin quedar congestionats. L’ampliació de l’actual hospital preveu el trasllat de tots els serveis ambulatoris, excepte els pediàtrics, a l’altra banda de la ronda, i la centralització de totes les urgències, excepte les pediàtriques, al futur edifici FUL (Edifici de Farmàcia, Urgències i Logístic).

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar, en el darrer ple, el planejament urbanístic que dona el tret de sortida a la construcció del nou edifici de consultes externes de l’hospital Vall d’Hebron. El solar en el qual s’ubicarà el nou centre el cedeix l’Ajuntament de Barcelona a la Generalitat. La construcció del centre, que se situarà a l’extrem més septentrional de la llosa, amb la cara frontal al passeig de la Vall d’Hebron, serà a càrrec del Servei Català de la Salut.

La previsió és que el nou equipament estigui operatiu el 2027 i que agrupi pràcticament tots els serveis ambulatoris, englobant un total de 250 consultes, 100 gabinets, 100 places d’hospital de dia, unitats de farmàcia ambulatòria, una àrea d’equipaments de radiodiagnòstic i una àrea de rehabilitació, a més dels espais de suport.

El planejament aprovat preveu un sostre edificable de 42.500 m². El nou edifici d’atenció especialitzada ambulatòria Vall d’Hebron es distribuirà en 10 plantes. Segons fonts de l’hospital, amb aquest projecte, que suposarà una inversió de més de 82 milions d’euros, el Servei Català de la Salut millorarà substancialment les condicions de prestació de servei al recinte hospitalari de la Vall d’Hebron, ja que permetrà descongestionar la zona d’ingressos i l’activitat quirúrgica.

Actualment, l’activitat ambulatòria de l’hospital universitari Vall d’Hebron mobilitza cada any un milió de visites. Les noves consultes estaran orientades a facilitar un canvi de model assistencial, que estarà pensat per aconseguir que els pacients que necessiten un abordatge multidisciplinari per part de diferents equips sanitaris puguin ser atesos en una mateixa jornada.

Les millores es concreten en la creació d’accessos i vestíbuls a diferents nivells, en la millora de l’accessibilitat, en l’ampliació del servei de farmàcia ambulatòria, en la incorporació del programa de Recuperació Intensificada en Cirurgia (RIC) i de manera genèrica en l’ampliació de les àrees d’espera i la distribució d’espais de back office per a la millora del model de treball multidisciplinari a implantar.

Segons l’Ajuntament, en clau més territorial, per al districte d’Horta-Guinardó la tramitació d’aquest planejament urbanístic suposa un gran avenç en el procés de desenvolupament i de transformació que ja viu tot l’entorn de l’hospital universitari Vall d’Hebron: “L’ús que s’ha donat a la coneguda llosa de formigó, actualment infrautilitzada, permet l’ampliació del recinte hospitalari, i la consolidació d’aquest entorn com un nou hub hospitalari i referma el concepte d’Horta-Guinardó com a districte de la salut”, asseguren aquestes fonts.

D’altra banda, la llosa de la Vall d’Hebron també serà el marc de la nova seu de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que permetrà unificar el laboratori i les diferents dependències que ara es troben distribuïdes en diversos edificis de la ciutat. Amb una superfície total de 12.500 m², el nou edifici destaca per l’estructura central de vuit pisos, que s’aixecarà com un cub sobre el laboratori, que s’ubicarà al semisoterrani. Un pati interior enjardinat connectarà tots els espais per fomentar la relació dels més de 330 treballadors i treballadores que es traslladaran a aquesta nova seu. A més, l’edifici disposarà d’una gran terrassa a la part baixa que actuarà com a refugi climàtic.

D’altra banda, s’hi urbanitzarà un segon àmbit d’equipaments de 19.353 m², amb 9.259 m² de zona verda. L’ús d’aquests espais es concretarà en un planejament posterior.

Els veïns volen un pla per al barri

Els primers que celebren l’ampliació de l’hospital Vall d’Hebron amb l’edifici de consultes externes són els veïns del Parc de la Vall d’Hebron. Celebren que la ciutat, i de retruc el barri, tingui un equipament de primer nivell.

Una vegada dit això, lamenten, però, que la transformació es faci, precisament, amb visió de ciutat i no de barri. Segons el president de l’associació de veïns, Manuel Pérez, fa temps que reclamen un pla general, en què no es prevegi només l’àmbit de la llosa i del centre hospitalari, sinó també la resta de carrers, zones verdes i equipaments: “És una decepció, perquè fa molt temps que esperem. Sempre que hi ha una planificació no es compta amb el barri, amb el seu conjunt”, explica Pérez, que hi afegeix: “Es va pactar un cronograma ara fa 10 anys, quan era alcalde Xavier Trias, i d’allò no n’hem sabut res de res.”

Hi ha diversos temes que preocupen els veïns, entre els quals destaca el futur cobriment de la ronda, anunciat en el disseny general i pensat per unir les diferents unitats de l’hospital Vall d’Hebron: “Com es farà aquest cobriment, es farà tenint en compte el que interessa al barri o només d’acord amb el que l’hospital necessiti? I quan es farà? Perquè fa dècades que esperem que se solucioni un tema que hauria de ser el principal, ja que no pots construir una ciutat sanitària en un ambient tan poc sanejat com una ronda amb la circulació de vehicles constant”, reclama el representant veïnal.

“Més enllà de fer-se la fotografia, també volem una fotografia per al barri –reclama Pérez–, volem poder-nos asseure amb el regidor i parlar del que necessiten altres zones del barri, no només la zona sanitària.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs