Societat

Mor Guerricabeitia, un dels grans mecenes de l'art contemporani

L'empresari va donar la seua extensa biblioteca especialitzada en pensament polític a la Biblioteca Valenciana i la seua col·lecció de pintura de temàtica social a la Universitat de València

Va fundar junt amb el seu germà José, “Ruedo Ibérico”

L'empresari, col·leccionista i mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia ha mort al seu domicili de València. La capella ardent s'instal·larà hui dimarts a La Nau, a la capella de la Universitat de València, entre les 17 i les 21 hores (i demà de 8 a 11). A les 19 hores de hui, la institució li retrà un homenatge a La Nau. Martínez Guerricabeitia donà a la Universitat una important col·lecció d'art contemporani. El funeral serà demà dimecres, a les 13 hores, al cementeri general de València.

Jesús Amor Martínez Guerricabeitia va nàixer a la localitat valenciana del Villar en 1922. Empresari, col·leccionista i mecenes, va rebre una primera educació del seu pare, miner anarcosindicalista culte, que li va transmetre la curiositat intel·lectual que l'acompanyà al llarg de tota la vida.

Jesús Martínez Guerricabeitia pertany a aquella generació marcada ineludiblement per la guerra i el caràcter repressiu del règim franquista que va portar el seu germà José i a ell a fundar la mítica editorial Ruedo Ibérico. Va patir la presó junt amb la seua família, a causa de les seues conviccions llibertàries. Una estada a la presó traumàtica, però que va contribuir a part de la seua formació: allí va rebre classes de professors represaliats i va millorar els seus coneixements d'anglés. Les últimes classes que rebria, perquè de la presó va eixir convertit prematurament en un adult abocat a forjar-se a si mateix, sense possibilitat de continuar estudiant.

A causa de la Guerra Civil i la dura repressió franquista posterior que va patir tota la família va obrir-se camí en el comerç de pells, fins que en 1951 van emigrar a Colòmbia, on es va dedicar al comerç internacional. Tornà a València en 1965, i es va establir en el negoci de l'exportació de calçat alacantí als EUA. A partir d'ací desenvolupà la seua inclinació col·leccionista a més de col·laborar amb diverses forces cíviques.

Fruit d'aquesta tasca com a col·leccionista, va donar la seua extensa biblioteca especialitzada en pensament polític a la Biblioteca Valenciana i la seua col·lecció de pintura de temàtica social a la Universitat de València. En reconeixement a aquests mecenatges, ha estat distingit per la Universitat de València (1997), l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (1998), la Facultat de Belles Arts (1999), el Consell Valencià de Cultura (2008), l'Ajuntament de València (2010) i el diari Levante-EMV (2013).

Tenacitat i optimisme

José Martín, biògraf de Jesús Martínez Guerricabeitia, el descriu com “una persona de trets admirables per la sorprenent recuperació del colp que va suposar per a ell i per a la seua família el final de la guerra, per la seua capacitat de refer-se després d'eixir de la presó, les ganes de superar-se i de lluitar per una vida millor”. En la seua biografia, editada el 2013, per la Universitat de València (dins de la col·lecció Paranimf) i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de la Biblioteca Valenciana, va deixar palés que Martínez Guerricabeitia ha sigut una persona “que ha sabut lluitar amb tenacitat i optimisme per a sobreposar-se a les dificultats fins a millorar el seu estatus i poder tornar a Espanya, on va fer realitat el seu amor pels llibres, amb la construcció d'una àmplia biblioteca, i per l'art, amb una exquisida col·lecció de pintura de temàtica social”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona