Societat

Un jutge de Reus cita a declarar set metges pel cas Traiber

Vilardell, expresident del Col·legi de Metges de Barcelona, n'és un dels primers

Un barceloní, amb sis operacions per la pròtesi defectuosa, és acceptat en la causa penal

El cas de suposada corrupció medicopolítica per col·locar pròtesis Traiber caducades a pacients d'arreu de Catalunya es reactiva. El jutge Diego Álvarez, del jutjat d'instrucció número 3 de Reus, ha citat a declarar en qualitat d'investigats set dels 47 cirurgians dels quals el desembre passat va revelar els noms i les sospites que hi havia en contra seva, malgrat que una part de la causa— que correspon a la peça 4 del cas Innova— continua secreta. Els set metges hauran de declarar amb advocat el 16 i el 19 de febrer, segons va anunciar ahir el gabinet de premsa del TSJC. Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges de Barcelona entre els anys 2010 i 2014, és un dels primers citats. Com ell volia, podrà aclarir el seu paper.

La resta de metges citats són cirurgians que suposadament van cobrar comissions (entre 500 i 2.000 euros per operació) i van rebre regals. El 16 de febrer també han de declarar Enrique Rodríguez Boronat, cirurgià ortopèdic de l'hospital Esperit Sant, de Santa Coloma de Gramenet, i Josep Giné, cap del servei de traumatologia de l'hospital Joan XXIII, de Tarragona. Pel 19 de febrer han estat citats el doctor Jordi Rimbau, de l'hospital Trueta, de Girona; Juan L. Maestro de León, cirurgià de l'hospital Parc Taulí, de Sabadell; Ferran Nadal, de la clínica Sagrada Família, de Barcelona, i Fernando Marqués, cirurgià de la clínica del Pilar, també de Barcelona.

D'altra banda, el nombre d'afectats per la pròtesi Traiber augmenta i traspassa l'àrea sanitària de Reus i Tarragona, on hi havia una vintena d'afectats personats en el jutjat des de l'estiu. Aquest és el cas Josep Brascó Cata, veí del barri de Sants de Barcelona, que ha estat admès com a acusació particular en el procés penal de Reus.

El seu advocat, Sebastián de Juan, ha demanat ara al jutge que citi com a investigats el doctor que va operar-lo, Luis Ricart Riba (que no és en la llista dels 47 metges), els responsables de l'hospital Sagrat Cor de Barcelona, on li van posar la pròtesi Traiber el 2010, i la Generalitat per no haver impedit la suposada mala praxi i la corrupció mèdica.

“Amb les sis operacions al genoll, m'he quedat invàlid i m'han tancat a casa, en sóc presoner!”, s'exclama Brascó, de 86 anys. Per culpa de la pròtesi Traiber li ha quedat com a seqüela permanent una invalidesa reconeguda per la Generalitat d'un 45%, abans de la darrera operació. En cada intervenció quirúrgica li tallaven os, fet que li ha reduït la cama dreta uns quatre centímetres, i a més no pot doblegar-la amb la darrera pròtesi, fet que l'obliga a caminar amb crosses i a vestir roba esportiva per no dependre de ningú.

Reconegut al waterpolo

La seva vitalitat ha impedit que realment hagi quedat en una cadira. Gairebé cada matí va a nedar al club natació Mediterrani. Josep Brascó és un reconegut esportista, ha estat jugador i entrenador de waterpolo de diferents clubs i de la selecció espanyola, des del 1973 al 1979. Es declara “pare esportiu de Manuel Estiarte”, ja que el va fer debutar a la selecció amb només 15 anys.

Quan li van posar la peça de Traiber, fa sis anys, Brascó va tenir una recuperació quasi immediata, però després van venir els forts dolors i una gran infecció. Li van treure la pròtesi defectuosa, però la infecció li va haver de guarir un homeòpata privat pels fracassos de la sanitat pública. Perduda la confiança amb el doctor del Sagrat Cor, va demanar un canvi i la sisena operació li van fer a l'hospital Clínic.

LA XIFRA

47
metges d'arreu
de Catalunya sota sospita en el cas Traiber, segons la resolució del jutge del desembre.

LA FRASE

La pròtesi Traiber m'ha deixat la cama dreta més curta i rígida... M'han tancat a casa!
Josep Brascó
afectat de la pròtesi traiber


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES