Societat

Seguretat

drets

L'advocacia clama perquè els Mossos informin el detingut

El president del consell d'advocats denuncia la negativa de la policia catalana a donar l'atestat de les persones retingudes com fixa Europa

Els Mossos segueixen els criteris comuns de tot l'Estat

El president del Consell de l'Advocacia Catalana i degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, va fer públic ahir el malestar acumulat de fa temps dels lletrats davant la negativa de la direcció dels Mossos d'Esquadra a informar amb garanties sobre les persones detingudes, tal com marca la normativa europea (2012/13/UE), que va entrar en vigor l'estiu del 2014.

La policia catalana va recordar ahir que actua com la resta de cossos de l'Estat, seguint els mateixos criteris acordats en la comissió de coordinació estatal. Els Mossos d'Esquadra discrepen així de la posició dels advocats.

“Els Mossos ens han de veure, als advocats, com els seus col·laboradors i no pas com els seus enemics”, va afirmar Rusca, i va assegurar que no tenen tants problemes a obtenir un atestat policial complet amb altres cossos policials. “Un 80% de les detencions són furts o petits delictes, no causes secretes, i la policia ha d'informa, a la persona, de què se l'acusa, ha de garantir tant els drets de les víctimes com els dels detinguts i respectar la presumpció d'innocència”, va insistir el degà.

Pel que fa al dret a la informació del detingut, la normativa fixa tres eixos bàsics: el dret a l'accés als materials de l'expedient a la mateixa seu policial; l'obligació de lliurar l'atestat amb promptitud i abans de la seva primera declaració, i el dret a impugnar la detenció.

Rusca va assegurar que, arran de la manca d'entesa amb la conselleria d'Interior, sol·licitaran al Parlament català i al Consell de Ministres que s'exigeixi aquest canvi de tarannà. L'any passat, el Síndic de Greuges ja va reclamar als Mossos més transparència. El president de l'advocacia també va indicar que són víctimes de distorsions de la norma recent que marca que el lletrat ha d'estar en el termini de tres hores a la comissaria per assistir el detingut, en lloc de vuit. “Al cap de tres hores només ens deixen veure la persona i les detencions s'allarguen més”, va assegurar Rusca.

El president de l'advocacia va fer aquestes declaracions en el marc del Dia de la Justícia Gratuïta, un servei del qual va demanar que “es dignifiqui” i que torni a recuperar les retribucions del 2011, retallades un 20%. Precisament, el nombre d'actuacions dels advocats del torn d'ofici per execucions hipotecàries va reduir-se l'any passat un 19,2%, per primera vegada des de l'inici de la crisi, encara que es va continuar disparant la xifra de desnonaments per impagament del lloguer, un 17,7%.

LA FRASE

Els Mossos ens han de veure, als advocats, com a col·laboradors i no pas com a enemics
Oriol Rusca
president de l'advocacia catalana

LES XIFRES

17,7%
augmenten els judicis
per desnonaments per impagament de lloguers i per reclamacions menors, el 2015.
7.000
advocats en el torn d'ofici
hi ha a Catalunya, que representen un 33% de total de 21.000 en exercici.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA