Administracions

El convent de Santa Clara, a mans municipals a Torroella

El consistori permuta la finca, del segle XIX i amb prop de 2.000 metres quadrats, per quatre parcel·les al Mas Moreu per a l’orde de les clarisses

L’immoble tindrà ús d’equipament públic

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha tancat un acord amb l’orde contemplatiu de religioses clarisses per a l’adquisició del Convent de Nostra Senyora de la Divina Providència, popularment conegut com de Santa Clara i en desús des que les darreres germanes de la comunitat en van marxar el 2015, per integrar-se al convent que la congregació té a Reus.

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, i l’abadessa del monestir de Santa Clara de Reus, Núria Viñas i Bartrina, han signat un conveni de permuta pel qual el municipi assumirà la titularitat de l’immoble, un bé patrimonial del segle XIX estretament vinculat a la història del municipi, cèntric –entre els carrers dels Dolors, de la Farigola i del pintor Gimeno– i amb prop de 2.000 metres quadrats, una església i un magatzem que s’articulen al voltant de dos grans patis interiors. Actualment, la nau del carrer Pintor Gimeno s’utilitza com a magatzem de Càritas, i una petita part de les dependències les utilitza la parròquia per a la catequesi, però la intenció és obrir la resta de les instal·lacions també a usos d’equipament públic. La capella compatibilitzarà activitats cultural i religioses, però la concreció dependrà d’un estudi tècnic que encarregarà el municipi.

A canvi, l’orde religiós rebrà quatre solars urbanitzables situats al carrer Torreilles, de la urbanització Mas Moreu. El convent té una valoració econòmica molt més elevada que els solars municipals, però el monestir de Santa Clara de Reus hi renuncia expressament, segons es recull en el conveni. La comunitat ha volgut afavorir l’interès general del municipi, per l’acollida que van rebre des de la seva implantació el 1858, però des de fa més d’un any havien comunicat al govern local la intenció de desprendre’s de l’immoble, perquè la qualificació d’equipament els deixava poc marge de maniobra. Tant Rufí com el primer tinent d’alcalde, Jordi Colomí, valoren molt positivament l’oportunitat representa per al municipi poder disposar de la propietat d’aquest conjunt, tant pel seu valor patrimonial, com per les possibilitats que ofereix de convertir-se en un nou equipament.

Educació per a nenes pobres
Les Clarisses van arribar a Torroella de Montgrí el 4 de setembre de 1858. Fins a la seva marxa, van ser una comunitat ben arrelada a la vida local, atès que combinava la clausura amb l’ensenyament.Les monges de la Providència es dedicaren a acollir les nenes de famílies pobres que vagaven pels carrers mentre les mares treballaven. L’escola començà a funcionar l’any 1858, coincidint amb la data d’inauguració del convent. Va ser un any després de la promulgació de la llei Moyano, en què es va declarar obligatori l’ensenyament per a tots els infants, nens i nenes, d’entre sis i nou anys. Les nenes, fins aleshores, no tenien reconegut aquest dret.El 2004 l’Ajuntament va posar el nom dels Jardins de Santa Clara en reconeixement a la tasca realitzada per la congregació des de la seva arribada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia