Administracions

Calonge aposta per les energies renovables

La platja de Torre Valentina disposa d’una instal·lació d’energia solar d’autoconsum

Esdevé la primera platja de Catalunya a obtenir la certificació Green Beach

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni tanca un primer cicle d’inversions a les platges del municipi, especialment a la de Torre Valentina, centrat en l’eficiència energètica i les energies renovables. Un procés que, i segons explica el regidor de Turisme, Platges, Medi Ambient i Eficiència Energètica, Joan Caner, ha durat vuit anys i ha permès situar el municipi com un referent. Un dels fruits ha estat que la platja de Torre Valentina ha estat la primera platja de Catalunya guardonada amb el segell Green Beach.

Calonge i Sant Antoni ha estat una de les 12 destinacions d’arreu d’Europa on s’ha testat l’acció Green Beach, un model basat en el monitoratge de la sostenibilitat en platges i que ha estat desenvolupat per l’Institut de Recerca de Turisme de la Universitat de Girona (Insetur), dins el marc del projecte europeu Models of Integrated Tourism in the Mediterranean (Mitomed+).

El Green Beach Model ajuda les autoritats locals i els operadors de les platges a prendre decisions sobre la gestió de la seva platja amb l’objectiu de millorar aspectes de sostenibilitat en diversos àmbits: ecològic, social, de gestió i de seguretat. Aquest model ha servit per monitorar l’estat de la sostenibilitat de la platja de Torre Valentina i dissenyar un seguit d’intervencions adreçades a millorar l’eficiència energètica i l’accessibilitat. Les accions dutes a terme a la caseta de socorrisme i a les dependències de “La platja a l’abast de tothom” han estat la instal·lació de plaques solars, fet que ha permès una desconnexió total de la xarxa elèctrica general; un punt de càrrega gratuït de bicicletes elèctriques, i un disseny i col·locació d’una passarel·la de plàstic reciclat per a persones amb dificultats de mobilitat.

Accessibilitat universal

Segons Joan Caner, aquest segell permet reforça-se com a municipi en els àmbits de l’eficiència energètica, de les energies renovables i de les millores en l’accessibilitat, tot convertint la platja de Torre Valentina en un espai que posa èmfasis en l’accessibilitat universal i la sostenibilitat. “Hem de tenir molt present que durant vuit anys hem treballat molt en els tres aspectes, avui podem dir que recollim el fruit d’aquests últims anys de feina. Juntament amb la col·laboració de la Universitat de Girona, hem engegat aquesta iniciativa per aconseguir certificar la platja de Torre Valentina amb el segell Green Beach, una marca que avala la sostenibilitat i que de ben segur serà molt important, no només per al municipi i la Costa Brava, sinó per a tot Catalunya.”

El doctor Lluís Prats, investigador principal del projecte Mitomed+ de la UdG, va explicar divendres durant la presentació que l’acció Green Beach “és un projecte que vol posar èmfasis en la sostenibilitat turística en general, i més concretament en les platges”. “El que pretén aquest segell és donar un plus a aquelles platges com la de Torre Valentina que realment compleixen tot un seguit de requisits sostenibles que la fan anar una mica més enllà del que entenem com una platja estàndard”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia