Administracions

Girona proposa uns comptes “realistes” i “aprovables”

El govern preveu ingressar aquest any 116,9 milions i gastar-ne 118,5, un desajust d’1,6 milions que vol compensar amb romanents

Es marca el juny com a termini per a l’acord amb l’oposició

La tinenta d’alcalde d’Hisenda i Règim Interior de Girona, M. Àngels Planas, va presentar ahir a la premsa la proposta de pressupost del 2021 del govern gironí, que ja va exposar fa uns dies als grups de l’oposició i que ella va qualificar ahir de “realista” i “aprovable”. Els seus càlculs és que gastaran uns 1,4 milions més que el previst en els comptes del 2020 –restant-hi les inversions– i ingressaran uns 200.000 euros menys, i la intenció del govern és “compensar” aquest desajust gràcies a 1,6 milions de romanents de l’any passat. Aquests diners fins ara s’havien de destinar a eixugar deute o a inversions financerament sostenibles, però un nou decret llei permet fer-los servir per equilibrar el pressupost.

Menys ingressos

En concret, el govern de Girona preveu uns ingressos aquest 2021 de 116.913.930 euros. L’any passat el pressupost pujava a 123.144.405 euros, però si s’hi resten les inversions, que aquest any s’han aprovat en un pla a part, la xifra del 2020 queda en 117.114.405 euros, segons va explicar ahir Planas. Tenint en compte aquests números, el descens seria de 200.475 euros. Planas va detallar que els descensos més importants d’ingressos provenen de la davallada d’usuaris del transport públic –es manté el servei al 100% i, per tant, les despeses, però el volum de viatgers encara no s’ha recuperat del tot– i de la baixada de recaptació de taxes i impostos, tant per la disminució de l’activitat com per les noves bonificacions aplicades.

Més despeses

Pel que fa a l’augment de la despesa prevista fins a uns 118,5 milions, s’emmarca en l’adaptació a les “necessitats del moment actual de la pandèmia”, va subratllar Planas, que va especificar que els principals augments són en “les dotacions destinades “a ajudar les persones” i a mantenir “els serveis públics essencials”. Així, les àrees en què més es preveu augmentar la despesa –deixant de banda tota la despesa de personal, que puja a 46 milions– són les de Serveis Socials, Habitatge i Salut, que puja uns 467.000 euros (de 6.619.557 a 7.086.848) i Territori (on s’inclouen els serveis bàsics de Mobilitat i Neteja, a més d’Urbanisme i Medi Ambient), que creix uns 994.000 (de 31.829.522 a 32.823.840). També augmenten les partides de Seguretat Ciutadana, en 32.000 euros; Cultura, Educació, Esports i Joventut, en 60.000, i Hisenda, en 107.000 (sobretot per la renovació de contractes que ha suposat revisar-los a l’alça). Planas va destacar també el manteniment de la partida de Promoció Econòmica (de 2.939.912), que va qualificar d’“increment encobert”, ja que fins ara no s’ha pogut fer res i es gastarà tot l’import anual en els mesos que queden. L’única àrea que va dir que baixava despesa és la de Presidència, amb un descens de 67.000 euros.

Retard i negociació

Planas, que va remarcar que aquest era “el pressupost més difícil amb diferència” que havia hagut de fer en els seus nou anys com a responsable de l’àrea, va defensar el retard en la presentació de la proposta: “Al gener hi havia moltes incerteses i hauria estat un pressupost a la baixa, ara és realista, amb el canvi de tendència que es percep a la ciutat. És un encert haver-nos esperat.”

Planas es va mostrar confiada en les possibilitats d’acord amb algun grup de l’oposició que permeti aprovar els comptes, però es va marcar com a termini per aprovar-los en ple el mes de juny. Va opinar que la proposta “té tots els ingredients perquè sigui aprovada”, sent conscient que en una negociació caldrà introduir-hi peticions i treure algun punt previst. Així, es va mostrar disposada a discutir totes les partides i també a incloure alguna inversió si algun grup ho planteja –ara no n’hi ha cap– i algun augment de plantilla –ara es preveu el manteniment de l’actual–, per exemple de la policia.

LA XIFRA

1,4
milions
es preveu augmentar la despesa. Els increments sobretot són en serveis essencials i “ajudes a les persones”.

LA FRASE

Reforça la protecció a les persones, manté els serveis públics i prepara el terreny per a la reactivació
M. Àngels Planas
tinenta d’alcalde d’hisenda i règim interior de girona

LA DATA

06.21
És el mes
que s’ha posat de termini el govern per pactar amb l’oposició el pressupost i aprovar-lo en el ple.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona