Administracions

les finances dels ajuntaments

Els municipis expliquen el retard però hi treuen ferro

La majoria dels ajuntaments tarragonins inclosos a la llista de la Sindicatura de Comptes perquè no han presentat a temps el balanç del 2009 es justifiquen i creuen que no hi haurà conseqüències

Rebombori en alguns ajuntaments que no han presentat a la Sindicatura de Comptes tota la documentació del 2009 i els noms dels quals l'organisme publicava abans d'ahir, tal com obliga la nova llei. La majoria es justifiquen i els motius són diversos, si bé els que consideren que els han presentat es mostren perplexos o indignats, ja que creuen que no haurien de sortir en una llista desagradable per una simple “incidència”. Aquestes són algunes de les justificacions dels principals municipis assenyalats del Camp i de l'Ebre.

Cambrils.

L'Ajuntament de Cambrils sí que ha fet els deures. Així ho assegura la regidora d'Hisenda, Anna Peláez, que no entén perquè apareix a la llista i explica que l'informe es va enviar abans del 15 de novembre, la data límit. A més, diu que estan “molt tranquils” perquè mai han tingut cap retard a l'hora de passar comptes.

Salou.

Segons fonts municipals, l'Ajuntament sí que va presentar els comptes de l'any passat en el termini, però li van ser retornats després que la sindicatura hi detectés un error matemàtic. Un cop corregit, el document es va entregar finalment després de la data límit, tot i que el consistori no té pendent de presentar res més.

Mont-roig.

Fonts municipals expliquen que la seva inclusió a la llista és pel fet que, entre els ens que consten a la sindicatura que li han de rendir comptes, figura el Patronat de Turisme de l'Ajuntament, del qual no s'ha realitzat la baixa administrativa, tot i que està inactiu des de fa anys, sense que hagi tingut cap assignació de recursos materials, humans ni econòmics. La sindicatura, diuen, ha remès un escrit en què acredita la correcta presentació dels comptes del consistori, amb la indicació que no poden constar com a rebuts mentre no es presenti la liquidació del patronat (impossible per estar materialment inactiu) o aquest es doni de baixa.

Valls.

L'Ajuntament té previst aprovar els comptes de l'any passat en el ple que convocarà el 17 de desembre. Segons fonts municipals, no és cap fet extraordinari la liquidació del pressupost fora de termini –15 d'octubre– i diuen que “no provoca cap disfunció ni comptable ni financera”. A més, recorden que s'ha de tenir present que hi ha molts ajuntaments que encara no han presentat els comptes, i afirmen que no fer-ho no té cap repercussió negativa en la petició de subvencions, ja que “el marge d'endarreriment en la presentació és molt petit”.

Cunit i Calafell.

Fonts municipals de Cunit admeten el retard en presentar els comptes, tant del 2008 com del 2009, perquè “la interventora ha estat quatre mesos de baixa”. En tot cas, asseguren que ja s'estan ultimant els informes d'intervenció i es presentaran “aviat”. A Calafell, mentrestant, recorden que hi ha molts ajuntaments que els ha passat el mateix i ho presentaran tard, si bé diuen que “hi estan treballant”.

L'Espluga de Francolí.

El regidor d'Hisenda, Joan Amigó, afirma que “la documentació que s'havia de presentar a la sindicatura ja es va lliurar dins del termini establert”. El problema és que va ser retornada perquè hi faltava documentació, si bé “ara ja està tota en regla”.

Falset.

Segons l'alcalde i regidor d'Hisenda, Jesús Torralba, està previst presentar els comptes a la sindicatura –“tancats i aprovats” des de fa dies– la setmana que ve. El retard, apunta, és a causa “de la tramitació que ha comportat la dissolució de la societat Priorat Social, que estava en fase de liquidació, per manca d'activitat des de feia tres anys”. L'aprovació de la liquidació d'aquesta societat, dedicada a la prestació de serveis socials, que no es va fer fins al plenari del 15 de novembre, és el que ha motivat, segons l'alcalde, el retard en la presentació dels comptes, que considera que no ha estat desmesurada, ja que entra dins l'exercici. Torralba creu que és “una justificació raonable” i espera que la nova llei “no sigui gaire dràstica” en aquest sentit.

L'Ametlla de Mar.

L'informe no va ser presentat a la Sindicatura de Comptes a causa d'un error informàtic, segons fonts municipals, ja que el programa amb què treballava l'Ajuntament els va ocasionar diversos errors.

Ara bé, en aquest exercici el tema ja s'ha resolt i, de fet, el consistori, on CiU governa amb majoria, ja ha aprovat els comptes generals del 2008 i el 2009 i els ha tramès a la sindicatura. Fonts de l'oposició ho han confirmat, i han assegurat que els comptes es van aprovar amb els informes favorables de secretaria.

La Ràpita i Deltebre.

L'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita va aprovar ahir mateix els comptes, i ara els tramitarà a la sindicatura. Ho va confirmar l'alcalde, Miquel Alonso (PSC), precisant que estan dins del termini. L'alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa (ERC), va admetre, per la seva banda, que el seu ajuntament encara no ha aprovat els comptes del 2009, però que ho farà en un ple extraordinari que convocaran per a la penúltima setmana de desembre. “Estem encara dins del termini”, va assegurar.

Gandesa.

L'alcalde, l'independent Miquel Aubà, admet que l'Ajuntament va presentar els comptes del 2008 fora de termini, i que encara no han tramès a la sindicatura la documentació de l'exercici passat. “Per dos dies sortim retratats”, lamenta Aubà, que assegura que encara són a temps de presentar els comptes del 2009 sense que hi hagi conseqüències greus. “Suposo que no ha de passar res”, diu.

Flix.

El secretari de l'Ajuntament, Josep Antoni Collazos, afirma que el consistori va trametre la documentació a la Sindicatura de Comptes dins el termini establert –el 16 de juliol passat– per via telemàtica. El problema és que la sindicatura no els va enviar el justificant de recepció fins al 27 d'octubre, i això els hauria fet aparèixer incorrectament en el seu informe.

(Informació elaborada per Núria Roca, Anna Estallo, Azahara Palomares, Carme Gutiérrez, Òscar Palau, Roser Royo i Gustau Moreno).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.