Administracions

Maresme

Cuinar a bot d'aigua

Anuncien canvis estructurals a les guinguetes, on, com a novetat, es podran fer àpats calents

La llei de costes no regula l'activitat, que recau en el govern local

L'impuls de l'economia local “és prioritari”, diu l'alcaldessa, Montserrat Candini

La dotzena de guinguetes de la platja Gran de Calella s'han fet velles amb prop de vint anys d'existència, i el nou govern de CiU ja ha anunciat que vol introduir-hi millores significatives “que donin resposta a una oferta turística millor”. A banda d'un disseny nou més modern i funcional i una ampliació dels anys de concessió –passant dels dos actuals als deu o quinze–, en el consistori s'aposta fort per permetre que s'instal·li una cuina en els establiments. “Que a les guinguetes es pugui menjar des d'un entrepà fins a una paella permet donar un més bon servei i competir amb les mateixes possibilitats que altres municipis turístics propers”, diu l'alcaldessa i responsable de Turisme, Montserrat Candini (CiU). Pel govern, es tracta de normalitzar una pràctica que en altres punts del litoral maresmenc ja fa anys que funciona. De fet, tal com van confirmar ahir fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, la llei de costes no inclou la regulació dels serveis que pot donar la guingueta quan es tracta de menjar i que “recau en la normativa i el pla d'usos de cada ajuntament permetre o no aquesta activitat”.

En aquest sentit, la realitat és molt variada a pocs quilòmetres de distància. Des de la prohibició expressa de la mateixa Calella de no permetre cuinar dins els establiments de platja de temporada fins a la permissivitat d'Arenys de Mar o Sant Vicenç de Montalt, on fa anys que turistes i ciutadans s'entaulen a les guinguetes com si fossin restaurants. Malgrat les queixes de competència deslleial d'alguns restauradors que tenen els locals a tocar de la platja, els permisos s'han mantingut en aquests municipis.

A Calella, però, aprofiten per recordar que en cada renovació de les concessions s'han anat afegint requisits de millora de l'establiment i dels serveis que s'hi ofereixen. “Es tracta tant d'augmentar la qualitat com de fidelitzar els guinguetaires, que obtindran un rendiment més elevat si treballen en l'espai molts més anys”, assenyala l'alcaldessa, que recorda que l'impuls de l'economia local “és prioritari pel nou govern”.

Facilitats

Candini va traslladar fa pocs dies al secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, les propostes de Calella en una reunió que van mantenir a la ciutat. “Ens va assegurar que es facilitaran totes les condicions perquè la renovació de les guinguetes no sigui cap impediment per a la Generalitat”, va destacar la cap del govern i va afegir que acabaran de concretar les accions en una segona reunió prevista per a la tardor. Precisament, l'anunci de renovació d'aquestes barraques de platja arriba poc després de la decisió de l'Ajuntament de revocar la restricció de posar música en directe a les guinguetes, aprovada per l'anterior govern del PSC i ERC. Montserrat Candini va argumentar que es tractava d'un servei més i que s'havia d'entendre “que Calella és una ciutat turística”.

En aquest sentit, però, i per tal de calmar els ànims dels veïns que tenen un habitatge a primera línia de platja i que havien propiciat la restricció argumentant que no podien descansar, l'alcaldessa va garantir que en el consistori serien “especialment rigorosos i estrictes amb el compliment de la normativa de sorolls” i que, en conseqüència no en deixaran “passar ni una”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.