Administracions

L'Estat rectifica amb Cassà i ara accepta el seu pla d'ajust

El govern estatal admet que van cometre una equivocació en els càlculs i que per això van desestimar la documentació que el municipi els va trametre L'Ajuntament ja havia fet el pla de sanejament, amb la col·laboració de la Generalitat, a finals d'any passat. És, de fet, la columna vertebral dels comptes anuals per al 2012

El govern de l'Estat ha admès finalment el pla de sanejament que Cassà de la Selva va enviar-los a fi d'obtenir un crèdit ICO per pagar factures a proveïdors, i que fa quinze dies els havia rebutjat.

L'Estat va comunicar a Cassà de la Selva, a finals d'abril, que “els ingressos que el municipi tindrà els propers anys podrien ser insuficients per assumir la despesa corrent” que tenen i que, per tant, els denegava el pla d'ajust que havien presentat. Aquest fet va descol·locar molt l'equip de govern i els tècnics municipals que havien elaborat el pla i que estaven convençuts d'haver fet bé la feina. “És el mateix pla que havíem elaborat fa uns mesos amb el vistiplau de la Generalitat”, explica l'alcalde del municipi, Enric Bagué. L'alcalde hi afegeix que, de fet, el pla d'ajust elaborat a finals de l'any passat s'havia fet amb l'assessorament del govern català. Immediatament el consistori es va posar en contacte amb el ministeri per demanar un aclariment del que succeïa. Finalment, ahir va arribar la resposta, amb la rectificació per part de l'Estat.

Així doncs, Cassà de la Selva, com la majoria de municipis, podrà disposar d'un crèdit ICO per fer front als deutes que tenen amb els proveïdors. Per tirar-ho endavant, ja s'ha convocat un ple extraordinari per dilluns vinent en el qual s'aprovarà un crèdit de 2.059.000 euros (la normativa de l'Estat diu que aquest tràmit legal s'ha de fer abans del dia 15, dimarts).

La previsió de l'Ajuntament és que de cara a final de mes els proveïdors podran començar a cobrar, si es compleixen els terminis estatals. El que encara no saben és a través de quina entitat bancària es faran els pagaments. Arran de tot l'enrenou provocat per l'error de l'Estat, alguns proveïdors es van posar en contacte amb el consistori temorosos per saber quan podrien cobrar, i com.

Estalvi financer

El pla de sanejament de Cassà de la Selva, fet pels volts de desembre, preveia, entre altres coses, contractar dos crèdits d'1,75 milions d'euros en total. De fet, des de principi d'any, l'Ajuntament estava negociant amb entitats bancàries per mirar d'obtenir aquests dos crèdits, que es volia que fossin un a curt termini (600.000 euros) i l'altre a llarg termini (1,15 milions d'euros).

Un cop va aparèixer la possibilitat del crèdit ICO, l'Ajuntament, conscient de la dificultat d'aconseguir els dos crèdits, segons admet l'alcalde, va considerar que era una solució millor: “Els crèdits ICO estan pensats per ser tornats en deu anys i amb una carència els dos primers, la qual cosa abarateix molt els costos financers sobre el que teníem previst fer.”

Bagué adverteix, però, que, tot i que la situació és més avantatjosa de la que es preveia abans de l'existència d'aquests crèdits estatals, “caldrà anar amb molt de seny i ser austers” perquè el 2015, quan els interessos del crèdit comencin a ser més importants, hi puguin “fer front amb garanties”. En aquest sentit, l'alcalde es mostra decidit a continuar amb les polítiques de “racionalització econòmica i financera”.

Dins les mesures per reduir la despesa que s'havia autoimposat el consistori, hi una retallada del 17% en la recollida d'escombraries i del 18% en la neteja d'edificis. Es congelen els salaris del personal municipal i s'han rebaixat les indemnitzacions als regidors. També hi havia una reducció significativa de les partides de funcionament intern (administració, comunicació, etc.). A més, s'abaixaven les subvencions concedides per l'Ajuntament i l'aportació de solidaritat amb el Tercer Món. Aquestes i d'altres havien de servir per treure el consistori d'una situació “tècnicament de concurs de creditors”.

Si l'Estat hagués persistit en la decisió de no aprovar el pla de sanejament, hauria suposat la intervenció del 50% de l'aportació que Cassà cobra de l'Estat. Això, segons Bagué, els hauria “perjudicat molt”, perquè els hauria obligat a fer més retallades. “Ens haurien matat”, conclou l'alcalde.

Un pla a quatre anys per sortir del forat

La greu situació econòmica de Cassà va portar a l'elaboració d'un pla de sanejament a quatre anys que preveia, per al primer any, aquest 2012, retallades en la despesa corrent de 600.000 euros. Les inversions es reduïen a intervencions considerades inajornables o que millorarien l'estalvi energètic (per exemple, la instal·lació de tecnologia LED als semàfors), que no excedissin l'import de 143.000 euros. Es preveia un increment d'un 55% en la devolució de crèdits per l'entrada de dos crèdits amb carències, i un increment del 17% i el 21% el 2013 i el 2014. Es feia evident, a més, la necessitat de contractar dos crèdits. Un dels préstecs, de 600.000 euros, s'hauria de tornar en el termini de quatre anys. L'altre, d'1,15 milions d'euros, hauria de servir per fer front “als dèficits d'inversions dels darrers exercicis”, i seria a tornar en quinze anys. El setembre de l'any passat el govern de CiU situava el dèficit d'inversions del 2010 com un dels motius principals de la situació, a més del deute pendent de cobrar d'altres administracions. En aquell moment es valorava en 1,25 milions.

No admeten la petició de les Planes d'Hostoles

L'Ajuntament de les Planes d'Hostoles no tindrà accés a les ajudes de l'Estat. El govern espanyol li ha rebutjat el pla per pagar les factures que té pendents, per valor de 170.000 euros, emeses per una dotzena d'empreses els darrers tres anys. La d'import més elevat puja a 75.000 euros i data del 2009. “El pròxim pas que haurem de fer serà planificar com posar-nos al dia”, va manifestar ahir l'alcalde, Eduard Llorà (CiU).

Mentrestant a Anglès la notícia que a Cassà, finalment, tot havia estat un error va ser rebuda inicialment amb esperança. El primer que va fer l'Ajuntament va ser comprovar que no hi hagués cap notificació que els indiqués que –igual que a Cassà– finalment sí que s'acceptava el seu pla d'ajust, però de moment no tenien cap més notícia de l'Estat que el rebuig al seu pla. L'alcalde, Pere Espinet, es mostrava ahir exasperat per la situació, ja que considera que la resolució de l'Estat ofegarà encara més el municipi, que ja està en una situació molt compromesa.

A Catalunya hi ha una trentena de municipis als quals no s'ha aprovat el pla d'ajust. A les comarques gironines, fins ahir havien transcendit els casos de Cassà (que ara ja no és a la llista de municipis exclosos), Anglès i les Planes, però se sap que n'hi ha uns quants més. La Diputació de Girona ja ha rebut la petició d'assessorament de diversos ajuntaments per elaborar plans de sanejament, al marge de si poden acollir-se o no als crèdits de l'Estat. En el cas dels ajuntaments que tenen el pla d'ajust rebutjat, l'Estat retindrà fins al 50% de la quantitat que perceben cada any els municipis en funció del nombre d'habitants, i aquesta quantitat anirà destinada directament a pagar les factures als proveïdors dels pobles.

R. ESTÉBAN / N. Forns

ENRIC BAGUÉ

“Es va treballar bé, i se'ns va qüestionar”

L'alcalde de Cassà de la Selva respira tranquil, després de la rectificació de l'Estat sobre la validesa del pla que el consistori va presentar.

Han estat uns dies difícils?
Molt complicats. Teníem la certesa d'haver fet la feina ben feta, i ens deien que no. I sap greu per moltes raons.
Per exemple?
Sobretot per les persones que hi havien treballat, especialment pels tècnics municipals, treballadors que van dedicar-hi molt temps i la feina dels quals s'ha qüestionat.
També perillaven les aportacions de l'Estat.
Exacte. Ens aporten uns 100.000 euros al mes. Si ens arriben a retallar un 50% el que ens aporten no sé com ens ho hauríem fet. Ens haurien enfonsat. Per sort, ja està resolt.
Les altres administracions també els deuen quantitats importants de diners.
Sí. Actualment ens deuen un import aproximat d'un milió d'euros.
A final d'any deien que la situació econòmica de Cassà era extremadament delicada. Com ho tenen actualment?
Ens ha obligat a mirar-nos-hi molt amb la despesa corrent, que no sempre és fàcil de reduir. Però hem de mentalitzar-nos tots que hem de començar des de zero, pagant el que es pot. Amb l'agreujant, és clar, de la motxilla que portem del passat.
I pels propers anys...
Esperem que el pla d'ajustament, que té un abast de quatre anys, serveixi perquè la situació al 2015 estigui més normalitzada, i els que hi hagi aleshores puguin tornar a fer coses i invertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona