Administracions

administracions

Els valors cadastrals d'Olot, en el punt de mira

El Cadastre els vol revisar d'ofici

Estan sobrevalorats per la bombolla immobiliària de fa sis anys

La direcció general del Cadastre vol revisar d'ofici a partir de l'any vinent els valors cadastrals d'alguns dels municipis on va realitzar la revisió que pertoca per llei en plena bombolla immobiliària i, per tant, ara moltes de les propietats tenen valors cadastrals sobrevalorats. Ho ha avançat en l'últim ple l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU), que ha reclamat aquesta mesura insistentment al Cadastre perquè la revisió duta a terme ara fa sis anys va ser especialment sagnant a la capital garrotxina. Un estudi havia determinat que, a la ciutat, hi ha un total de 5.800 finques sobrevalorades en aquesta última revisió cadastral. Corominas ja havia avançat que només impulsarien aquesta revisió si estaven absolutament segurs que la rebaixa dels valors cadastrals seria generalitzada i molt significativa. Per això, havia encarregat una anàlisi als responsables del Cadastre per veure si compliria aquests termes si es tirés endavant. Finalment, sembla que seria convenient fer-la, i serà el Cadastre qui en farà la revisió d'ofici.

Una rebaixa significativa dels valors cadastrals en cap cas perjudicarà els fons municipals –els ingressos per IBI són uns dels més importants d'un ajuntament–, segons les previsions de l'Ajuntament, ja que en comptes d'abaixar els índexs que s'apliquen cada any es podrien apujar. Una nova revisió, però, que generi valors més baixos beneficia igualment els contribuents en tots aquells tràmits administratius i econòmics en què aquests valors són la base.

Les ordenances del 2013, aprovades inicialment en l'últim ple, preveuen una rebaixa del tipus de l'IBI d'urbana al 0,4240 per cent i el de rústica al 0,6778 per cent. Amb aquesta rebaixa, l'IBI, tot i l'increment que se li aplica fruit de la revisió cadastral, no supera l'IPC.

Una sentència que no es pot fer extensiva

El Tribunal Econòmic Administratiu va desestimar fa uns mesos l'escrit que la junta de govern d'Olot havia fet arribar a la gerència del cadastre per reclamar l'aplicació a 5.800 propietaris de finques suposadament sobrevalorades de la sentència que ho reconeix per a tres d'ells i que obliga a retornar-los la part proporcional de l'IBI. Aquesta sentència del mateix tribunal es va dictar a favor de la Federació d'Associacions de Veïns d'Olot, que conjuntament amb 63 propietaris de finques urbanes de la capital garrotxina, va denunciar la sobrevaloració dels seus immobles. Els afectats formen part d'un col·lectiu de 5.818 garatges magatzems unifamiliars o plurifamiliars en planta subterrània o en planta baixa, de 1.582 finques infraedificades i solars sense edificar, sobre un total de 21.351 finques urbanes, segons una mostra d'un estudi realitzat per la federació de diverses associacions de veïns olotines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.