Administracions

política catalana

pressupostos

Prop de 50 milions a la regió central en inversions el 2016

El pressupost que la Generalitat preveu a la Catalunya Central és un 20% superior al de l'any passat i el Bages n'és la comarca més beneficiada

La major part de diners es destinen a la línia de tren i a les carreteres

Un total de 49,3 milions d'euros en inversions a la Catalunya Central aquest any es preveuen en el projecte de pressupost de la Generalitat que s'acaben de fer públics. Aquesta xifra significa un increment del 20% respecte del pressupost del 2015, quan s'hi van preveure 40 milions. Segons la delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, la millora s'explica en bona part per l'increment de partides que fa el Departament de Territori, per al manteniment de línies de tren i de carreteres.

El Bages és la comarca central més beneficiada pels pressupostos, amb 21 milions, i per tant, gairebé la meitat del total. Per contra, el Moianès és el primer cop que rep pressupost com a comarca de nova creació però és la que rebrà menys diners (19.000 euros). Entre les obres més destacades a la regió hi ha la remodelació de l'hospital de Vic, que s'endú prop de 5 milions d'euros. Però també el nou enllaç entre l'eix transversal i el polígon de Sant Julià de Vilatorta (2,6 milions), el CAP de Súria (1,5 milions) i l'escola Emili Teixidor de Roda de Ter (1,5).

Tot i això, la major part de la inversió es destinarà a millores en infraestructures ferroviàries i a les carreteres de la regió. De fet, si ens fixem en les partides per departaments, entre les dues coses sumen més de 30 milions que van a parar al Bages i l'Anoia, i en menor mesura al Berguedà. Les infraestructures ferroviàries s'enduen més de 15 milions, i a les vies de la regió s'hi invertiran 18 milions, ja sigui des d'Infraestructures.cat –antiga GISA– o directament del Departament de Territori. A la Catalunya Central també tenen partides importants l'Incasòl, CatSalut i l'Agència Catalana de l'Aigua, per exemple, amb dos milions i escaig cada un d'inversió. Ensenyament hi té previstos prop de mig milió d'euros.

La delegada del govern destaca que els pressupostos continuen sent “molt limitats en seu creixement” i que “no es torna a le xifres dels anys de bonança”, i per tant, que han quedat reivindicacions del territori per respondre. Posa d'exemples la C-55 i les escoles pendents. I assegura que en un altre context s'haurien abordat però que ara no és possible amb uns pressupostos “minsos”. Tot i això, destaca l'increment en les àrees de salut, serveis socials o treball a escala de Catalunya i que també repercuteix a la regió.

Osona

La meitat del pressupost, a l'hospital de Vic

La remodelació de l'hospital de Vic s'endú gairebé la meitat del pressupost per a inversions a Osona. La Generalitat, a través del consorci que el gestiona, preveu 4,9 milions per a les millores que s'hi han de fer. Però a la comarca també s'hi han inclòs altres obres destacades. És el cas de la construcció de l'escola Emili Teixidor de Roda de Ter. S'hi destinen 1,5 milions, tot i que l'import de tota l'obra és superior als 3 milions, segurament perquè es pagarà en dues anualitats. L'obra ja està començada. Hi ha també el nou enllaç de l'eix transversal al polígon de Sant Julià de Vilatorta, amb 2,6 milions d'euros. A més, s'ha inclòs una petita partida per a uns enderrocs dels pisos de Can Garcia de Manlleu, que es destinaran a recol·locar les famílies que hi queden. El cost total de l'actuació és de 400.000 euros.

Bages

L'abastament d'aigua a Avinyó i el CAP de Súria

L'acabament del nou del CAP de Súria, amb un milió i mig de pressupost, és la inversió més important a la comarca. El centre sanitari està acabat i la inversió és per equipar-lo per dins. L'altra gran inversió és de 877.000 euros per a la polèmica obra d'abastament d'aigua a Avinyó, Artés i Calders, que s'ha posat en marxa amb deficiències i ara el territori demana que s'arregli. També s'inclouen 200.000 euros per al banc de sang i teixits de Manresa. Entre les inversions de FGC al Bages, hi ha la renovació de les màquines del cremallera de Montserrat i el funicular de Sant Joan.

Anoia

Pressupost reduït per a la ronda sud a Vilanova

Una de les inversions esperades a l'Anoia era la sortida de la ronda sud a Vilanova del Camí. L'obra està valorada en 350.000 euros i només se n'han pressupostat prop de 60.000. Per tant, l'obra es preveu, però caldrà veure si es dota de prou pressupost. El major import se l'enduen les línies elèctriques que es fan a polígons industrials. És el cas del Plans de la Tossa, on es destina més de mig milió a Vilanova i més de 150.000 a Santa Margarida de Montbui. També el de Can Parera, de Castellolí. També hi ha pressupost per acabar el CAP de Piera, que s'acaba de posar en funcionament.

Moianès

La nova comarca es queda amb les engrunes

La comarca del Moianès, comarca de nova creació, ha rebut pressupost de la Generalitat de Catalunya per a inversions per primer cop. Tot i així, segons els pressupostos acabats de presentar pel govern, aquest any serà la zona de la Catalunya Central on es destinaran menys diners, amb força diferència respecte de la resta de comarques. Només prop de 20.000 euros; dels quals 11.500 són per a la reforma de l'escola de Collsuspina i 8.350, per fer obres a l'institut escola Ramona Calvet i Picas, de Castellterçol. La comarca del Moianès es va crear oficialment l'abril de l'any passat, però a hores d'ara està encara immersa a posar el Consell Comarcal a ple rendiment un cop s'ha aprovat el primer pressupost.

Berguedà

Milloren la línia elèctrica al pantà de la Baells

Els 288.565 euros que es destinen a la rehabilitació de la línia elèctrica del pantà de la Baells, a Cercs, és la inversió més important que es preveu enguany al Berguedà. La comarca, que té una inversió global de 3,6 milions d'euros, també es beneficia de les millores en les línies de tren, en aquest cas per al tren turístic de l'Alt Llobregat, i a diverses carreteres de la zona. A més, té una partida, tot i que menor, per a l'ampliació de l'escola de Gironella. En aquest cas, l'Ajuntament ja va advertir que si no hi ha solució entomarà ell mateix el projecte per tenir-ho enllestit aquest mandat.

Solsonès

Prop d'1 milió al desguàs de la presa de Sant Ponç

El Solsonès rebrà en inversions de la Generalitat 1,8 milions, dels quals 9927.463 euros corresponen a la renovació dels desguassos del mig fons a la presa de Sant Ponç. També s'inclouen prop més de 100.000 euros per al conveni per a les obres de construcció del vial d'accés a la futura escola El Vinyet de Solsona, al sector de la Cabana del Màrtir. De fet, la construcció d'aquesta escola és una reivindicació de la ciutat. No s'ha inclòs en el pressupost l'obra. Però en l'última trobada que l'alcalde, David Rodríguez, va tenir amb Ensenyament, li han assegurat que és “una prioritat” i que el projecte executiu es dóna per gairebé acabat. També hi ha diners per a l'església de Santa Maria del Miracle de Riner i per al monestir de Sant Llorenç de Morunys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia