Medi ambient

Els pantans comencen l'any amb un 25% menys d'aigua

El de Darnius no arriba a la meitat de la seva capacitat i els de Sau i Susqueda estan al 53% i al 55%

Els tres embassaments sumen 244 hm³ d'aigua, un 53% del total que poden emmagatzemar

Els pantans encaren el nou any al 53% de la seva capacitat
El pantà de Darnius-Boadella, el més petit, és el que està més buit

Els pantans de l'àrea gironina han iniciat el 2017 amb un 25% menys d'aigua que un any enrere. Segons dades d'ahir de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els embassaments de Darnius-Boadella, Sau i Susqueda encaren el nou any amb un total de 243,93 hm³ d'aigua, una xifra que suposa un 53,1% de la capacitat total dels tres pantans que recullen aigua de les conques de la Muga i el Ter, que és de 459,36 hm³. Just fa un any, les reserves d'aigua estaven al 71% i la mateixa suma, deu anys enrere, és a dir, el 2007, era de 319,79 hm³.

Darnius-Boadella

El pantà de Darnius-Boadella, el més petit de l'àmbit gironí, és el que està més buit. Concretament, conté 27,63 hm³ d'aigua, un 45,22% de la seva capacitat, que és de 61,1 hm³. Un any enrere, quan es van registrar episodis importants de pluja, el pantà contenia 38,17 hm³ d'aigua, de manera que ha caigut un 27,6%. Els 27,63 hm³ actuals destaquen per sota de la mitjana de fa cinc anys, que era de 37,41 hm³, i de la de fa deu anys, que era de 33,9 hm³.

Susqueda

L'embassament de Susqueda, el més gran de les comarques gironines, estava ahir al 55,15% de la seva capacitat, amb un total de 128,50 hm³ dels 233 que pot contenir. Respecte a principis de l'any passat, en què tenia emmagatzemats 162,66 hm³, la caiguda ha estat del 21%. A més a més, la quantitat d'aquest principi d'any és clarament més baixa que les mitjanes dels últims cinc i deu anys, que van ser de 171,36 hm³ i de 168,45 hm³, respectivament.

Sau

L'embassament de Sau també té nivells inferiors als de l'any passat. Així, ahir registrava un total de 87,8 hm³ d'una capacitat màxima de 165,26 hm³, la qual cosa representa que està al 53,13%. Si ho comparem amb les xifres d'un any enrere, la caiguda ha estat gairebé del 30%, la més alta dels tres embassaments que recullen aigua de les conques del Ter i la Muga.

Malgrat que les dades de les reserves d'aigua als pantans gironins no permeten ser optimistes, cal destacar que fa un mes i mig encara eren pitjors. A mitjan novembre, els tres pantans emmagatzemaven una mitjana d'un 47% d'aigua, cinc punts menys que actualment. Aquesta xifra ha augmentat en les últimes setmanes gràcies a les pluges.

De totes maneres, des de l'ACA insisteixen a dir que amb el volum d'aigua actual hi ha reserves fins a la primavera, i recorden que durant l'últim episodi de sequera, entre l'any 2007 i el 2008, les reserves estaven per sota del 20%. Per compensar aquesta davallada en les reserves d'aigua, la tardor passada es van començar a adoptar mesures per equilibrar els sistemes del Ter i el Llobregat, de manera que ara es capta més aigua del riu Llobregat que no pas del Ter. També es va impulsar l'increment de la producció d'aigua dessalinitzada, entre altres mesures.

Actualment, els percentatges de reserva d'aigua als pantans gironins són inferiors als de la mitjana de Catalunya, que és del 59%.

LES XIFRES

53
per cent
és la xifra que registren de mitjana els tres embassaments de les conques gironines.
25
per cent menys
d'aigua que el mateix dia de l'any passat, en què n'hi havia 325 hm³. Ara n'hi ha 244.

Desembre plujós a la Garrotxa

El desembre ha estat un mes molt càlid a l'alta muntanya i sec al conjunt del país, a excepció de punts de la Garrotxa, on s'han detectat pluges importants, i de l'Empordà. Així, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), destaca l'episodi de pluges que entre el 19 i el 20 de desembre va afectar l'Empordà, amb precipitacions registrades com ara els 64,3 mm a Palafrugell i els 47,2 mm a Cadaqués. Però encara destaquen més les pluges que van caure a la Garrotxa just abans del pont de la Puríssima. Concretament, van deixar 96,3 mm a la Vall d'en Bas i 63,6 mm a Olot. De fet, la precipitació acumulada durant el mes de desembre ha superat en moltes estacions els 100 mm. A la Vall d'en Bas ha estat de 128,8 mm i a Albanyà-Lliurona, de 129 mm. També a Palafrugell va ser de 111 mm i a la resta d'estacions gestionades pel SMC es van acumular 111 mm a la Vall de Bianya, 111 mm a la Vall d'en Bas, 106 mm a Batet de la Serra-Mas el Solà i 102 mm a Santa Pau-Sant Miquel Sacot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona