Medi ambient

Càmping polèmic a Montserrat

Una proposta de càmping als peus de Montserrat genera debat al Bruc

El municipi vol definir el seu pla urbanístic per consultar la població

Els impulsors encara no han presentat un projecte en ferm

El projecte d'un càmping als peus de Montserrat està generant polèmica entre els veïns del Bruc. Els impulsors van presentar, l'any 2013, una primera proposta –revisada l'any passat– per situar un equipament turístic al lloc conegut com la Vinya Nova, dins de la zona de protecció del parc natural de la Muntanya de Montserrat. L'àrea on es vol ubicar està regulat pel pla espacial de protecció de la zona, un marc normatiu que “preveu expressament la ubicació de càmpings amb una sèrie de limitacions”, segons explica l'alcalde del Bruc, Enric Canela.

Encara sense projecte

Tot i que la proposta ve de lluny, l'alcalde recorda que encara “no han presentat cap projecte”. Malgrat no haver-hi proposta en ferm, la ubicació d'un càmping a la zona ha generat polèmica al municipi i rebuig entre els veïns que volen que es preservi el paratge natural i que alerten de l'augment de trànsit que suposaria a la veïna urbanització del Bruc Residencial. D'altres ho veuen com una oportunitat per al desenvolupament de l'economia del Bruc amb l'atracció de turisme. Els partidaris també consideren que l'actuació permetria la gestió d'uns terrenys que ara acullen boscos abandonats. En qualsevol cas, l'alcalde bruquetà creu que “el debat és positiu”: “La ciutadania es planteja què volem per al futur del municipi.”

Més enllà del debat, Enric Canela diu que “quan presentin un projecte” podran fer “les valoracions que toquin, perquè mediambientalment és un tema molt sensible”.

Opinions divergents

Tan sensible que el mateix alcalde reconeix que al seu grup “no hi ha una posició única” i el seu soci de govern, el regidor d'El Bruc Ets Tu, va presentar una moció en un ple instant el govern a rebutjar el projecte. L'alcalde reconeix que “aquestes coses es magnifiquen”, però diu que tot plegat “forma part del debat” i no genera cap crisi en el govern perquè estan “en crisi permanent”.

Des de l'oposició, Rafel Galván (PDECat) assegura que no entén “aquesta radicalitat del soci de govern”, però el seu posicionament va coincidir amb el govern d'ERC: “Si es presenta un projecte que compleix totes les normatives, pot portar beneficis al poble i respecta tot el tema mediambiental nosaltres, no podem negar que es presenti.” Galván hi afegeix que “sobretot, cal demanar l'opinió a la gent que és més a prop” i planteja un procés participatiu entre els veïns del Bruc Residencial, la urbanització més propera a la zona on és previst instal·lar el càmping i que rebria el trànsit d'entrada i sortida. Un cop escoltats els veïns, l'oposició donaria el seu punt de vista sobre el projecte.

Un ‘eco glamping'

L'alcalde del Bruc adverteix que, al final, estan parlant “sobre una base molt feble, perquè no hi ha un projecte definit de càmping”. Tot i que els impulsors del projecte no han volgut donar la seva opinió a aquest diari, el batlle explica que es tractaria d'un eco glamping.

El projecte contempla un càmping amb 46 unitats d'acampada amb cabanes de fusta i tendes de lona. El projecte inicial era de 118 unitats, però es va rebaixar per adaptar-lo als criteris del sistema d'informació territorial d'espais lliures (SITxell) de la Diputació de Barcelona. En la mateixa línia, es preveu destinar la meitat de les 30 hectàrees del complex al cultiu d'oliveres, eliminant un espai que s'havia previst per a autocaravanes. El projecte està obert i fonts properes als propietaris apunten que volen escoltar els veïns i que s'adaptaran a allò que generi més consens.

Oliveres, no un càmping

Un informe tècnic de l'àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona assenyalava, el juny de l'any passat, que “l'impacte d'una activitat turística intensiva com aquesta seria molt important” a la zona.

Els plans de la Vinya Nova havien estat parcel·lats a meitat del segle passat, tot i que no es van acabar urbanitzant. El mateix informe recomana impulsar la recuperació d'oliveres “en detriment de la possibilitat d'establir-hi un càmping”. Segons el mateix document, “els vials que es van obrir permetrien gestionar aquest conreu amb criteris de l'agricultura moderna de l'oli”.

Nou POUM

L'Ajuntament del Bruc ja treballa en el procés d'elaboració d'un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que substitueixi les normes actuals, “que daten del 1983 i estan obsoletes”, com reconeix Canela. Aquest procés “ha de definir el model de poble i, quan s'hagi pres aquesta decisió, el càmping quedarà supedit al que hagi quedat reflectit en el POUM”. Amb les normes actuals, l'alcalde admet que “el càmping hi té cabuda, amb l'aprovació d'una modificació puntual de les normes subsidiàries”, un tràmit que implicaria la cessió a l'Ajuntament del 25% del sòl. Canela deixa clar, però, que, després del tràmit municipal, el projecte encara hauria de passar pels departaments de Turisme, Medi Ambient i Urbanisme de la Generalitat. Tot i no haver-hi projecte en ferm, el debat continua.

1
únic vot
a favor va rebre una moció presentada pel regidor d'EBET per impedir el projecte.
30
hectàrees
ocuparia el càmping, segons la darrera proposta presentada.

La pedrera de Roques Blanques, un front tancat

El Bruc ha aconseguit tancar, de moment, un altre capítol relacionat amb l'entorn natural. El passat 22 de novembre, la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial va resoldre, finalment, declarar la caducitat de l'autorització d'explotació que s'havia concedit el juliol del 2012 a favor de l'empresa Coll del Bruc per explotar una pedrera al paratge de Roques Blanques, al límit d'una zona catalogada com a PEIN, Xarxa Natura 2000. El projecte va rebre el primer beneplàcit del govern català el 2010 i l'anterior govern municipal, de CiU, no s'hi va oposar. El nou govern, d'ERC, va insistir a no permetre l'activitat amb dues accions. La primera va ser no atorgar la llicència municipal i la segona, reclamar a la Generalitat que resolgués la caducitat de l'autorització minera. Un grup de veïns va aturar moviments de terres amb maquinària, el passat estiu, unes maniobres que van indignar el govern municipal, que no les havia autoritzades. El polèmic projecte està, de moment, enterrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona