Medi ambient

La brigada conrea 8.500 plantes per reduir despeses i CO2, a Calonge

Jardiners municipals aviven esqueixos d’agapant i sembren llavors de flor de nit per estalviar-se compres en vivers i els desplaçaments

Tindran un hivernacle per ampliar planters

Els jardiners de la brigada municipal de Calonge i Sant Antoni desenvolupen un projecte de producció pròpia de plantes per repoblar i mantenir les zones verdes i els parterres de l’espai públic. Fins avui la iniciativa ja ha permès conrear més de 8.500 plantes de producció pròpia, entre les quals hi ha 3.500 flors de nit i agapants, entre d’altres, per distribuir-les entre les diferents zones enjardinades que hi ha al municipi.

L’objectiu d’aquest projecte té un doble vessant, econòmic i ecològic alhora. D’una banda es pretén disposar de plantes conreades amb recursos propis, un fet que permetrà estalviar costos d’adquisició a empreses externes. I, de l’altra, la producció a les pròpies instal·lacions estalvia els desplaçaments amb camió per anar a buscar les plantes al garden, un fet que redueix el consum de carburant i l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera.

Pel que fa a la producció de les flors de nit, el procés es va iniciar a finals de l’estiu de l’any passat quan es va fer una recol·lecta de llavors de les flors existents i posteriorment van ser tractades i assecades. Després, el mes d’abril d’aquest any es van plantar les llavors, que han germinat i a finals de primavera es van començar a plantar en diferents escocells, sobretot a l’avinguda de la Unió, el vial que enllaça Calonge amb el nucli litoral de Sant Antoni.

Pel que a la plantació d’agapants, en aquest cas es van aprofitar unes plantes que estaven en un abocament. Durant el mes d’abril es van recol·lectar i aprofitar tots els esqueixos i arrels, que, tot seguit, es van plantar en testos. Al juny, la majoria de les plantes ja havien crescut amb prou vigor per ser trasplantades.

Necessiten més espai

La primera iniciativa de produir planta pròpia va ser l’any passat quan es van plantar 5.000 cols de jardí al passeig Josep Mundet i al passeig i l’avinguda de Torre Valentina. Aquest any 2018 hi ha la intenció de donar continuïtat al mateix procediment. Vist l’èxit del projecte, la unitat d’espai públic té en projecte la instal·lació d’un nou hivernacle a la zona adjunta de la nau de la brigada municipal de jardineria, per poder fer créixer amb més garanties la producció pròpia de flors i plantes. D’aquesta manera, les tasques anuals de reposició vegetal seran més sostenibles i econòmiques per a l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.

LES XIFRES

3.500
plantes
de flor de nit i agapants ha conreat la brigada aquesta primavera, amb llavors o esqueixos.
5.000
cols
de jardí ja van conrear la tardor passada per decorar diverses avingudes durant els mesos d’hivern.

Presenten el llibre de les Formigues

L’historiador Gabriel Martín Roig va presentar divendres a la Sala Fontova el seu darrer llibre Les illes Formigues i el seu entorn, en un acte en què el van acompanyar el president de l’Associació d’Amics de les Illes Formigues, Jordi Sistach, i l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler.

Martín Roig va introduir els continguts de la nova publicació, amb la descripció física de les illes i les cales que van des de Begur fins a la platja de la Belladona, o algunes peculiaritats històriques de l’indret, escenari de conflictes internacionals, com ara els enfrontaments amb anglesos o turcs o la Segona Guerra Mundial. Soler va mostrar el seu suport a la iniciativa de divulgació i Sistach va augurar que l’obra contribuirà al coneixement de la zona i al fet que més persones s’impliquin en la protecció de l’ ecosistema marí. En aquest sentit, l’associació promou dissabte (15 h) la segona manifestació submarina a l’entorn de l’arxipèlag, per reclamar-ne la protecció efectiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona