El parc natural de la Garrotxa aposta per l'acció directa en l'estratègia educativa

Més de quatre mil alumnes del país passen cada any pels tallers que organitza Tosca SL per encàrrec del parc

Els responsables del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa fa anys que tenen molt clar que el vessant pedagògic dirigit a la població que viu a dins del parc és molt important. Ho és per les característiques del mateix espai, que és un dels més humanitzats del continent europeu. Una de les principals línies d'intervenció d'aquesta estratègia és la que té com a objectiu els escolars, i més específicament els escolars de la comarca de la Garrotxa. L'empresa d'educació ambiental Tosca SL és la que ha tingut cura d'aquest aspecte i hi ha reeixit, perquè dels 400 alumnes que va atendre l'any 1999 ha passat als més de dos mil actuals. Des del primer moment, Tosca i el parc van tenir clar que no podien dur a terme un programa d'intervenció directa a l'entorn i per això van anar preparant el terreny primer amb Una postal per al parc, que consistia en un concurs de dibuix amb la temàtica del parc natural com a eix central en el qual podien participar tots els alumnes garrotxins de primària. Després van fer un pas més amb l'agenda escolar del parc, on a part de dibuixos dels alumnes hi havia informació ambiental diversa relacionada sempre amb l'espai protegit. El pas definitiu s'ha fet ara amb el projecte Escola Entorn –de cinc anys, com els dos anteriors–, que sí que preveu la intervenció directa a l'entorn de les escoles després d'un treball per conèixer les característiques d'aquestes zones i les problemàtiques ambientals. A més, fa un pas més i amplia el camp d'acció cap a l'àmbit social, en la línia dels posturals pedagògics de Paulo Freire.

El projecte ha començat a l'escola de Sant Roc –de primària–, on hi ha la voluntat d'actuar en la millora de l'espai fluvial del riu Fluvià i dels Tussols proper a aquest centre docent. A més, s'ha posat en marxa a l'escola Volcà Bisaroques –també de primària–, on a hores d'ara s'està acabant de definir amb el professorat un projecte que es fonamentarà en el coneixement i la intervenció en la vegetació autòctona.

LA XIFRA

4.736
és el nombre d'alumnes atesos per Tosca el 2009.
De tots aquests alumnes, 1.679 són de les comarques barcelonines i la resta, majoritàriament, de les gironines. Quant als alumnes de les escoles de la comarca de la Garrotxa, la xifra total és de 1.957, que corresponen a un total de 134 grups. En el concurs Una postal per al parc, hi van participar prop de cinc mil alumnes i en l'última edició de l'agenda escolar, una quantitat similar. Quant al projecte Escola Entorn, els responsables de l'empresa Tosca mantindran contactes amb cinc escoles més de la Garrotxa i esperen que el curs vinent el projecte n'aculli vuit.

De la postal a la ràdio

El parc natural de la Garrotxa ha promogut i editat el llibre Un parc de contes, fruit del concurs de dibuixos i de la vintena d'escoles (1.300 escolars) que han redactat les 41 rondalles del seu contingut. Ha estat il·lustrat amb més de vuitanta dibuixos del concurs Una postal per al parc (2000-2005). Ara Ràdio Olot i Ràdio les Planes d'Hostoles, amb la col·laboració dels alumnes dels centres que han creat les rondalles, han posat veu a aquestes creacions i les emeten en les seves programacions. Els alumnes fan les falques introductòries i els professionals de la ràdio hi posen la veu. També n'han editat un CD.

Educació ambiental per a tots els públics

Moltes entitats estan implicades en l'educació ambiental a la comarca de la Garrotxa i l'oferta de propostes s'adreça al públic de totes les edats. Per esmentar només dos exemples, ara s'està fent a Olot un curs pràctic d'iniciació a l'horticultura familiar ecològica, el Planta't a l'hort, i dissabte passat es va dur a terme a Olot i a Sant Joan les Fonts el Fem dissabte, una neteja del Fluvià que ha volgut promoure el respecte pels espais fluvials.

El curs d'horticultura ecològica familiar ha arribat ja a la quarta edició amb un notable èxit de participació. Consisteix en un programa formatiu basat en sessions pràctiques, acompanyades d'un recull de documentació, per adquirir els coneixements bàsics per portar un hort familiar de manera ecològica i sostenible. Consta de 40 hores (vuit sessions) en què els participants poden posar en pràctica els coneixements que van adquirint en les sessions teòriques. Ho fan a les parcel·les de 50 metres quadrats situades vora el parc Nou d'Olot. Es treballen temes com ara la preparació de la parcel·la, la planificació de l'hort al llarg de l'any, el control d'herbes adventícies, mètodes de fertilització, tècniques de reg, llavors, planificació i seguiment de cultius, i es fan visites al Mas Trull i al banc de llavors ecològiques.

Quant al Fem dissabte, abans-d'ahir es va fer una neteja del Fluvià al pas per Olot i Sant Joan les Fonts, tal com es va fer en diferents trams de rius de tot Catalunya en el marc del Projecte Rius (Associació Hàbitats).

OCTAVI BONET

«No és un projecte immediat»

Bonet explica el programa d'intervenció directa a l'entorn de les escoles que ha començat a posar en pràctica l'empresa als centres de primària de Sant Roc i Bisaroques d'Olot
JORDI CASAS

És un dels responsables de l'empresa Tosca SL, a qui el parc natural encarrega diversos temes, sobretot els relacionats amb l'educació ambiental. Explica en l'entrevista per què han reorientat els programes de formació dels escolars.

–Dels dibuixos i l'agenda a l'acció. Un canvi molt radical?
–«Sí, però cal tenir en compte que, quan vam començar a treballar l'educació ambiental amb els escolars de la Garrotxa, primer ens calia trobar la forma d'arribar a les escoles i això no ho podíem fer amb propostes d'intervenció directa, sobretot si no es podia disposar de propostes pedagògiques molt més àmplies als centres.»
–I per què els dibuixos?
–«Va ser la manera de poder entrar en contacte amb els docents de la Garrotxa i que ells coneguessin les nostres propostes i els recursos que els podíem oferir. La introducció dels nostres projectes en les propostes pedagògiques de l'Institut Municipal d'Educació ha estat fonamental. Ha estat sempre un segell que ha avalat les nostres propostes.»
–A quants alumnes arriben?
–«Hem passat dels 300 de l'any 1999, a la Garrotxa, als 2.300 actuals, que representen un 35% de la població escolar.»
–I l'agenda escolar?
–«Va ser un pas més cap a projectes més seriosos, que inclou informació sobre temes ambientals treballats pels mateixos alumnes.»
–Ara, el pas final?
–«Hem passat del simple dibuix a una estratègia d'intervenció directa a l'entorn de les escoles. A més, ara estem en un punt que són les escoles les que ens demanen que els ajudem a treballar temes concrets, sigui a l'aula, esporàdicament, o sobre el terreny. Per això tenim una oferta d'activitats personalitzades, adaptable a tots els centres de la comarca de la Garrotxa.»
–Parli del nou projecte?
–«Es diu Escola Entorn i té per objectius millorar el medi, evitar impactes al territori, actuar a l'entorn més immediat i intentar que les entitats que són més properes a l'escola també participin en projectes comuns. Un darrer objecte més a llarg termini és incorporar els aspectes socials al projecte, en la línia de la pedagogia activa de Paulo Freire i del moviment d'escoles per a la sostenibilitat. No és un projecte immediat però creiem que en tres anys podem tenir resultats interessants.»
–On actuen ara?
–«A les escoles de Sant Roc i Bisaroques d'Olot, i treballem amb propietaris en una borsa d'espais per dur-hi a terme projectes.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona