Medi ambient

La presidència de la COP25 busca un acord a contrarellotge

“Treballem per aconseguir un text més ambiciós”, assegura el coordinador de Xile, Andrés Landerretche

Apunta que hi podria haver

A punta que aquest dissabte a la nit es podria tancar un acord

La presidència xilena de la COP25 busca a contra rellotge un acord in extremis que salvi la Cimera del Clima després de dues setmanes de conferències a Madrid.

“Estem treballant per aconseguir un text més ambiciós” per combatre l’emergència climàtica, ha assegurat aquest dissabte el coordinador de la presidència de la COP25, Andrés Landerretche en una roda de premsa abans del plenari que posarà punt i final a gairebé dues setmanes d’activitats i converses.

El coordinador de Xile, el país que exerceix la presidència de la Cimera del Clima, ha explicat que durant tota l’última nit els equips negociadors han treballat per recopilar les opinions de totes les delegacions per redactar un document final. “Després d’una intensa nit de negociacions, a primera hora del matí ens hem reunit amb els caps de totes les delegacions per deliberar i ens han mostrat el seu suport absolut per aconseguir més ambició climàtica”, ha explicat.

“Estem molt contents perquè hem obtingut un consens per buscar més ambicions” en la lluita conra l’emergència climàtica, l’objectiu de la conferència que se celebra fa dues setmanes a la capital espanyola. Els negociadors han presentat aquest matí al plenari un esborrany i, després de la trobada, s’han celebrat diverses reunions bilaterals per intentar consensuar un text.

En aquest sentit, Landerretche espera que es pugui acordar un document avalat pels 200 països participants “en les properes hores”. “Existeix cert optimisme. Però si no hi ha consens entre les parts no hi ha consens”, ha advertit.

El coordinador de la presidència de la COP25 ha insistit que “l’acord no sortirà sense un bon resultat”. “S’ha d’arribar a un document final que es basi en la ciència i en el que s’aconsegueixi la neutralitat de carboni –petjada de carboni zero– d’aquí al 2050 com molt tard”, ha assenyalat. Ha assegurat que “les portes estan obertes per escoltar qualsevol contribució que millori el text final de la cimera”.

En qualsevol cas, ha descartat que es pugui acabar suspenent aquesta 25a Cimera del Clima. “No preveiem cap tipus de suspensió”, ha afirmat. “Treballem per finalitzar les nostres tasques avui, potser a primeres hores de la nit”.

Esculls difícils

La cimera hauria d’haver acabat divendres, però la manca d’acord sobre el desenvolupament d’alguns dels aspectes més rellevants de l’Acord de París de 2015 ha endarrerit la conclusió de la conferència.

Entre els principals esculls de la negociació hi ha l’article 6, que regula els complexos mercats de carboni. Aquest punt troba una forta oposició de països com Brasil, la Índia o Xina.

Després d’una intensa nit de negociacions, els 200 països que participen a la conferència de la ONU sobre el canvi climàtic s’han despertat més dividits que mai i amb la paraula “inacceptable” com la més utilitzada per definir un esborrany d’acord que no ha satisfet a ningú.

Les ONG i els observadors s’havien avançat i 24 hores abans ja havien definit la COP25 com “una decepció i un terrible fracàs”. “La presidència xilena tenia una tasca: protegir la integritat de l’acord de París i no permetre que el cinisme i l’avarícia l’enterressin”, ha recordat la directora internacional de Greenpeace, Jennifer Morgan. “Però ha fracassat”, ha sentenciat Morgan.

“És el pitjor text que he vist en totes les negociacions climàtiques. Serà un traïció per a la gent de tot el món”, ha opinat el director de l’ONG Power Shift Africa, Mohamed Adow.

“En els últims 25 anys mai havia vist aquesta quasi total desconnexió entre el que la ciència i la població mundial reclama i el que els negociadors climàtics estan consensuant”, ha conclòs un dels veterans observadors de la Cimera del Clima de Madrid, Alden Meyer.

Per Landerretche, “és just que la societat civil plantegi les seves preocupacions, però com a presidència el nostre paper és sumar les posicions de les diferents parts”. “La presidència continua fent una crida a l’ambició per a la mitigació, l’adaptació i els mitjans d’implementació –finançament, tecnologia i desenvolupament de capacitats– i cal buscar un balanç en aquest sentit”, ha apuntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona