Medi ambient

Denuncien l’espoli en murs de pedra seca a l’Escala

L’Ajuntament ha denunciat que se n’han malmès molts metres al camí de Vilanera

Es va presentar denúncia als Mossos i la guàrdia urbana

Es faran uns tallers per reconstruir-ho

L’Ajuntament de l’Escala va detectar fa poc més d’un mes un espoli important en murs de pedra seca en un espai pròxim al camí de Vilanera. El fet es va denunciar als Mossos d’Esquadra i la policia local, que van desplaçar-se fins a la zona per avaluar els danys de l’acció espoliadora.

El regidor de Patrimoni, Martí Guinart, revelava ahir que l’acció espoliadora els havia sorprès. Guinart va visitar llavors l’espai per fer-ne una primera avaluació. “Vam veure que no solament havien desmuntat força metres de mur, sinó que a més s’enduien les pedres.” Per això, precisament, la primera mesura va ser tallar el pas a cotxes i camions fins en aquest espai, perquè el primer que calia era impedir que continués el robatori. “S’hi va enviar la Policia Local i els Mossos i, des de l’àrea de Medi Ambient, es va fer barrar amb pedres grosses els accessos de la zona, per evitar que s’hi pogués seguir accedint amb vehicles en aquest espai”. En el ple ordinari de l’Ajuntament es va ratificar, per a coneixement de tots els membres del consistori, l’informe de la Policia Local de l’espoli. “Ho fem perquè es conegui com procedim en casos com aquest”, explicava Guinart.

El Museu de l’Escala tenia programat des de fa diverses setmanes un taller de construcció i valoració dels murs de pedra seca. Martí Guinart explicava ahir que l’espoli els ha fet repensar parcialment l’activitat. “Ens ha semblat que seria bo traslladar l’activitat a aquella zona i no fer-la dins del Museu de l’Escala com estava previst inicialment.”

El regidor de Patrimoni de l’Escala recordava que la construcció de murs de pedra seca es basa en una tècnica constructiva que es va declarar patrimoni immaterial de la Unesco l’any passat. La tècnica consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l’entorn sense cap material de cohesió i constitueix un dels elements cabdals del patrimoni etnològic de la pagesia del nostre país.

LA DATA

19.000
construccions de pedra seca aproximadament són les que hi ha inventariades a Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona