Medi ambient

El nombre de palmeres infectades pel morrut ha augmentat un 36% a Tarragona en un any

Calafell ja és el segon municipi català més afectat per una plaga que s'acarnissa amb la costa però arriba també a l'interior

En un any, el nombr de palmeres afectades per la plaga de l'escarabat morrut s'ha multiplicat a les comarques tarragonines, especialment a punts de la costa del Baix Penedès i el Baix Gaià. Segons les darreres dades fetes públiques pel Departament d'Agricultura de la Generalitat, que fa el seguiment de l'insecte, entre el 31 de març del 2009 i la mateixa data d'enguany, més de 500 palmeres més han estat infectades per aquest escarabat d'origen asiàtic, i ja són 1.575 el total d'arbres afectats des de l'aparició de la plaga a la demarcació, a finals de l'any 2005.

La situació és especialment greu en aquells municipis en què hi ha una quantitat considerable de palmeres i, sobretot, en aquells en què és habitual veure-les en terrenys privats. «Un cop instal·lada en una zona, és una plaga que es va estenent com una taca d'oli», explica Jordi Giné, responsable de Sanitat Vegetal al govern de la Generalitat. Al Camp de Tarragona, un dels llocs on aquesta incidència s'està fent notar més és Calafell, que ja és el segon municipi de tot Catalunya que ha vist morir més palmeres com a conseqüència del morrut. Els 394 exemplars infectats tan sols es veuen superats, de fet, per una població del Maresme, Pineda de Mar, en què ja han arribat a les 438 palmeres.

La comarca del Baix Penedès, la primera on es va detectar aquesta plaga a la demarcació, és, de fet, la més afectada en conjunt, tot i que és cert que la seva incidència es manté més o menys estable respecte de l'any passat. On l'augment ha estat més important és a la comarca del Tarragonès, on la plaga continua creixent a l'interior –ja ha arribat també a les poblacions del Catllar i la Nou de Gaià–, i s'ha multiplicat de forma especialment intensa a la costa de la meitat nord. A Torredembarra, han passat de 47 palmeres infectades l'any passat a 147, amb un increment del 212%.

Una altra de les novetats sobre l'extensió de la plaga és la seva arribada també a la comarca de l'Alt Camp, on s'ha detectat una palmera infectada al municipi de Montferri.

Palmeres particulars

El maldecap més important a l'hora d'intentar contenir la plaga de l'escarabat morrut, ve donat pels municipis amb una presència important de segones residències i un model urbanístic de ciutat jardí, en els quals, segons reconeix la Generalitat, és més difícil estendre de manera cent per cent efectiva les mesures de control. «El principal problema dels municipis més afectats per l'extensió de la plaga del morrut és que moltes de les palmeres afectades són de propietat particular», reconeix Giné. La plaga d'aquest coleòpter es troba actualment generalitzada en tot l'arc mediterrani.

PALMERES AFECTADES

Alt Camp
Montferri: 1
Baix Penedès
Albinyana: 5
Banyeres: 10
Bellvei: 18
La Bisbal: 35
Bonastre: 9
Calafell: 394
Cunit: 182
Vendrell: 311
Sant Jaume D.: 4
Santa Oliva: 28
Baix Camp
Cambrils: 3
Reus: 18
Riudoms: 26
Vinyols i els Arcs: 2
Tarragonès:
Altafulla: 2
Creixell: 248
El Catllar: 6
La Nou de Gaià: 5
La Pobla de M.: 21
Roda de Berà: 96
Tarragona: 4
Torredembarra: 147


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona