Medi ambient

Medi ambient

Medi Ambient diu que el pla de descontaminació assoleix part dels objectius

Segons les dades de gener a agost d'aquest any el nombre de partícules en suspensió no supera el límit

El nivell d'òxid de nitrogen encara és excessiu

La contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona ha millorat durant els primers mesos d'aquest any, però amb el nivell
actual encara s'incompleixen les exigències de la normativa europea sobre qualitat de l'aire,
segons confirmen les dades facilitades ahir pel Departament de Medi Ambient i Habitatge. Els registres recollits entre l'1 de gener i el 31 d'agost d'aquest any indiquen que el contaminant format de partícules en suspensió menors de 10 micres (PM10) “no supera els límits en cap de les estacions de vigilància de Barcelona ni dels 39 municipis restants inclosos
a les dues primeres corones metropolitanes”.

Pel que fa a l'altre contaminant regulat per la normativa europea, els òxids de nitrogen, “la tendència general és al manteniment dels nivells respecte de l'any anterior, encara per sobre dels nivells màxims establerts”, segons la interpretació del Departament de Medi Ambient. En concret, la mitjana d'òxids de nitrogen va superar el límit legal en 12 estacions de control de la contaminació situades a Barcelona (Ciutadella i Gràcia - Sant Gervasi), Sant Adrià de Besòs, Martorell, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Sabadell, Sant Andreu de la Barca, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa. D'altra banda, segons Medi Ambient, el 44% de les 73 mesures previstes per millorar la qualitat de l'aire ja estan acabades i el 51% estan en fase d'execució.

Medi Ambient va presentar ahir aquestes dades a la comissió rectora del seguiment del pla de millora de qualitat de l'aire en 40 municipis de la regió metropolitana. Aquesta comissió, formada per vuit representants de la Generalitat, l'Autoritat del Transport Metropolità, l'Ajuntament de Barcelona i del Ministeri de Foment, va corroborar ahir que, atès que els objectius només s'han assolit parcialment, es manté “la necessitat de continuar elaborant el nou pla per donar compliment als requeriments de la Unió Europea”. La comissió es tornarà a reunir “la primera quinzena de novembre” i a partir d'aquesta data es podrien detallar quines són les mesures de control de la contaminació que cal mantenir i quines noves mesures cal aplicar.

Entre les mesures que es podrien mantenir o flexibilitzar hi ha la polèmica limitació de velocitat a 80 km per hora.

LA XIFRA

51
per cent
de les mesures del pla de descontaminació estan en fase d'execució, segons afirma Medi Ambient.
Les claus

El millor moment per donar dades positives

J.E

El decret 152, del 10 de juliol del 2007 (prorrogat el 2 de desembre passat) indica clarament que “anualment s'ha de fer una revisió de la implantació de les mesures del pla d'actuació per avaluar-ne el grau d'aplicació i la incidència en la millora de la qualitat de l'aire”. No obstant això, Medi Ambient va presentar ahir les dades provisionals dels primers mesos d'aquest any.

L'informe anual de seguiment del pla corresponent al 2008 va ser presentat amb puntualitat, i indicava que, tot i una lleugera millora, encara s'incomplien els indicadors de partícules i òxids de nitrogen. L'avaluació del pla del 2009 ha estat substituïda per una avaluació fins l'agost del 2010.

Algun observador malpensat pot creure que la segona avaluació del pla s'ha ajornat fins a trobar unes dades positives. Així, la primera quinzena de novembre es podrà presentar un nou projecte de pla de descontaminació que eviti temes conflictius, com ara el límit de velocitat a 80 quilometres per hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona