Medi ambient

ECOLOGIA

L'anguila torna al Llémena

1.300 exemplars d'aquesta espècie ja neden lliures pel Ter. Després de dos anys en captivitat, la seva pròxima parada és la desembocadura del riu

L'anguila està en perill d'extinció a Catalunya. La sobreexplotació de l'espècie, la contaminació de les aigües, la reducció del seu hàbitat, l'alt percentatge de consum i exportació a la resta d'Europa, i un paràsit asiàtic que les debilita, són algunes de les causes del retrocés d'aquesta espècie. Dijous es van alliberar 1.300 exemplars al riu Ter per repoblar aquest espai.

En una comissió d'organismes i administracions relacionades amb Medi Ambient, es va fixar el tram del Ter que passa per Sant Martí de Llémena com a lloc idoni per fer l'alliberament. La part triada reuneix les condicions perfectes: la conca està en bon estat, permet incorporar-hi els peixos fàcilment, té prou cabal, segueix un cicle normal i una continuïtat estàndard, l'oxigen és correcte i hi ha refugis per als peixos. A més, és un tram perfecte per fer-ne el seguiment posterior, ja que l'Agència Catalana de l'Aigua hi té repartides força antenes que ajudaran a controlar el marcatge. A l'acte d'alliberament hi van assistir diversos mitjans de comunicació, especialistes de la UdG i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, i els forestals de la Generalitat.

Iniciatives com aquesta no són suficients per garantir el repoblament de l'anguila a Catalunya. S'ha de treballar conjuntament per canalitzar el seu pas i facilitar-li la pujada i baixada dels rius, cal posar rescloses que impedeixin que tornin enrere, eliminar barreres naturals i reduir les petites preses. El membre de l'Institut d'Ecologia Aquàtica i professor de la Universitat de Girona Lluís Zamora va explicar que el projecte no es limita a introduir nous subjectes per salvar la comunitat, sinó que pretén fer-ne un seguiment exhaustiu que consistirà a establir sis punts de control per calcular les densitats i el nivell de colonització assolits. El seguiment serà possible gràcies al marcatge dels exemplars. A les anguiles més grans se'ls ha posat un xip a l'abdomen i a les més petites se'ls ha injectat una peça minúscula de ferro amb un codi que reacciona amb un detector de metalls. Un cop alliberades al riu, el procés de repoblament no s'acabarà fins que es faci una recaptura amb paranys per determinar si s'han adaptat al medi salvatge i quina ha estat la seva esperança de vida mitjana. També servirà per estimar si les conques dels rius gironins són viables o no per fer el repoblament de l'espècie. El projecte es va iniciar per complir el decret europeu de mesures per a la recuperació de l'anguila europea, i després d'observar que el 95% d'aquesta espècie autòctona havia desaparegut en terres catalanes. Cal recordar també que el 2006 es va elaborar un pla similar en què dels centenars d'exemplars alliberats només se'n va recuperar un 1%. En total, aquest any s'han alliberat 5.000 anguiles, repartides entre les conques del Fluvià, la Muga i l'Ebre. A final d'any s'espera alliberar-ne unes 500 més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona